Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kvůli koronaviru zasedala epidemiologická komise. Nemocnice v Libereckém kraji mají omezené zásoby roušek

Největší nemocnice v Libereckém kraji mají omezené zásoby roušek, jejich doplnění komplikuje nedostatek tohoto materiálu na trhu. Ve středu zasedala v souvislosti se šířením nového typu koronovairu krajská epidemiologická komise, která vydala několik doporučení ohledně cestování a návratu z rizikových oblastí. Lidé roušky v lékárnách vykoupili a někteří také v obchodech nakupují trvanlivé potraviny.

„Chtěl bych doporučit občanům, aby se chovali jako v případě chřipkové epidemie. Pokud jim nebude dobře a budou mít kašel či rýmu a nebyli v žádném z ohnisek nákazy, bude lepší, aby raději zůstali doma v klidovém režimu a odpočinuli si. Jestliže v ohnisku nákazy byli, během své cesty do zahraničí, měli by telefonicky kontaktovat svého lékaře anebo Krajskou hygienickou stanici v Liberci," uvedl v tiskové zprávě hejtman Martin Půta.

Krajská epidemiologická komise doporučuje omezit cestování do rizikových oblastí, mezi něž zařadila Čínu, Jižní Koreu, Japonsko, Írán, Singapur a část Itálie a doporučuje pečlivě zvážit jakoukoliv cestu do zahraničí. Po návratu z rizikových oblastí by lidé měli v případě zdravotních obtíží telefonicky kontaktovat lékaře či epidemiologa, který určí další postup. I v případě nepřítomnosti zdravotních potíží doporučuje po návratu z výše uvedených ohnisek nákazy omezit návštěvy a společenské aktivity jako například kulturní či sportovní akce, a to po dobu 14 dnů. V kraji byla v domácí karanténě zatím jedna žena, jež přišla v Německu do kontaktu s nemocným. Test u ní byl negativní. Žádné příznaky nemoci neměla.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uložil podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemocnicím, aby se kvůli nebezpečí koronaviru předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu. Vojtěchova výzva se podle Babiše týká státních nemocnic. Rouškami by se podle něj ale měly předzásobit i nemocnice krajské.

„Dosud jsme měli pocit, že zásoby roušek máme dostatečné, na čtyři měsíce to ale není. Ani v nemocniční lékárně aktuálně nejsou, je zcela vykoupená. Další by měly přijít v pátek," řekl Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec, která je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji.

Ve frontě stáli lidé v nemocniční lékárně v České Lípě. „Skupovali hlavně roušky a dezinfekci," řekla mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová. Pro zdravotníky podle ní nemocnice zásobu má. „Výrazným způsobem jsme zásobu navýšili, ale nikdo nedokáže odhadnout, na jak dlouho vystačí, aktuálně se roušky koupit prakticky nedají," dodala. Podobně se vyjádřila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová. I tam mají zásoby omezené, jejich doplnění komplikuje nedostatek tohoto materiálu na trhu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, nemocnice, koronavirus, Liberecký kraj, rouška, infekční onemocnění, Andrej Babiš, Adam Vojtěch, ANO 2011, Martin Půta, Krajská hygienická stanice, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru zasedala epidemiologická komise. Nemocnice v Libereckém kraji mají omezené zásoby roušek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.