Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Libereckém kraji budou vzorky podezřelých případů na koronavirus odebírat i u lidí doma

Vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru začnou v Libereckém kraji odebírat doma u lidí, které k testu určí hygienická stanice. Zdravotnická záchranná služba pro odběry vyčlenila jednu sanitku s řidičem, odběry bude zajišťovat zkušená sestra. Lidé musí volat na krajskou hygienickou stanici a ta teprve rozhodne, kam sanitka vyjede, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Vzorky se budou převážet do referenční laboratoře do Prahy.

V Libereckém kraji je podle mluvčí hygienické stanice Zuzany Balašové stále v karanténě šest lidí. „Žádného nemocného v kraji nemáme, i výsledky posledních tří vzorků odebraných ve čtvrtek byly negativní. Aktuálně se na žádné výsledky nečeká," řekla dnes dopoledne. Celkově zatím v Libereckém kraji testovali hygienici na koronavirus 15 lidí. V celém Česku bylo do čtvrtka na koronavirus oficiálně testováno 483 lidí, u 12 z nich test onemocnění potvrdil. Další pozitivní test zaznamenala soukromá laboratoř v Praze, test ale musí ověřit Národní referenční laboratoř.

Liberecký krajský hygienik vyzval v úterý obyvatele kraje, aby nejezdili do oblastí zasažených koronavirem, a aby vůbec omezili cestování. Třeba rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina vydal už před týdnem nařízení, kterým zakázal pracovní cesty do rizikových oblastí. Studenti a zaměstnanci, kteří z rizikových oblastí přicestovali, musí respektovat čtrnáctidenní lhůtu v domácí karanténě a nevstupovat na půdu školy. Kontakt s univerzitou mají omezit na telefonický nebo písemný.

V Libereckém kraji o víkendu začínají jarní prázdniny, řada lidí tradičně jezdí lyžovat do Itálie nebo Rakouska. Na linku 485 253 111 krajské hygienické stanice se tak obracejí s dotazy desítky lidí. „Měla jsem jet s dcerou do Rakouska, ale rozmyslela jsem si to. Nechci riskovat, že zůstanu někde v zahraničích dva týdny zavřená v hotelu," řekla matka desetileté školačky. Jiní se navzdory výzvám své zaplacené dovolené vzdát nechtějí. Počítají s tím, že po návratu zůstanou dva týdny doma.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, koronavirus, Liberecký kraj, vzorky, COVID-19, Krajská hygienická stanice, laboratoř, Praha, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Rakousko, Česko, Miroslav Brzezina, jarní prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji budou vzorky podezřelých případů na koronavirus odebírat i u lidí doma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.