Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pacientů s respiračním onemocněním v kraji ubývá

Už třetí týden klesá v Libereckém kraji počet pacientů s infekcí dýchacích cest nebo chřipkou. Nemocnost navíc klesla pod epidemický práh.

Pacientů s infekcí dýchacích cest nebo chřipkou v Libereckém kraji od minulého týdne opět ubylo. Na 100.000 obyvatel aktuálně připadá 1259 nemocných, což je o 17,7 procenta méně než před týdnem. Nemocnost se tak dostala pod epidemický práh, který je podle hygieniků mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100.000 obyvatel. V Libereckém kraji byly ale v tomto týdnu jarní prázdniny, což mohlo nemocnost zkreslit, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Nemocnost v Libereckém kraji klesá už třetí týden, stále ale převyšuje republikový průměr. V ČR připadá aktuálně na 100.000 obyvatel 1117 pacientů s respiračním onemocněním. Za poslední týden nemocnost v zemi klesla o 8,9 procenta. V Libereckém kraji je nejhorší situace na Českolipsku, kde na 100.000 obyvatel připadá 1461 nemocných, od minulého týdne tam nemocnost o procento vzrostla. Nárůst pacientů o 3,4 procenta na 1326 zaznamenali na lékaři na Jablonecku.

V tomto týdnu bylo v kraji laboratorně potvrzeno dalších 11 případů chřipky. Celkově od začátku chřipkové sezony evidují podle Balašové hygienici v kraji 214 laboratorně potvrzených případů z toho 208 chřipky typu A. Z nich muselo být 149 pacientů bylo hospitalizováno a v sedmi případech byl průběh nemoci závažný. Pět lidí v kraji na chřipku zemřelo.

Chřipka nejvíce ohrožuje astmatiky, osoby s onemocněním srdce, plic, ledvin, jater či HIV/AIDS a také těhotné ženy a seniory. Tito lidé se řadí mezi často hospitalizované, proto hygienici nadále doporučují nemocnicím v kraji zákaz návštěv. „Stále platí, že k předcházení onemocnění nejen chřipkou doporučujeme dodržovat obecné zásady osobní hygieny, zejména časté mytí rukou,“ dodala Balašová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Liberecký, nemoc, Liberecký kraj, pacient, jarní prázdniny, Krajská hygienická stanice, Česko, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientů s respiračním onemocněním v kraji ubývá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.