Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Ministerstvo selhalo, řekl náměstek hejtmana. Kraj roušky a respirátory shání sám

Krizový štáb Libereckého kraje zřídil dnes ráno dvě pracovní skupiny, které dostaly za úkol zajistit ve spolupráci s regionálními firmami co nejrychleji vlastní výrobu potřebného množství respirátorů, roušek a dezinfekce. Na výrobě dezinfekce už se kraj dohodl s libereckým družstvem pro chemickou výrobu Severochema, do výroby roušek se zapojila Technická univerzita v Liberci, řekl novinářům po jednání krizového štábu hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Zmobilizovalo se velké množství lidí, na univerzitě jede stroj na nanomateriál, ze kterého by se měly šít roušky," řekl Půta. Po celém kraji je podle něj řada dobrovolnic připravených šít z materiálu, který se podaří sehnat, roušky určené v tuto chvíli zejména pro ústavy sociální péče. Těm ochranné prostředky chybí. Kolik dezinfekce bude Severochema schopna dodat, bude jasné v pondělí. „Vzhledem k tomu, jak málo dezinfekce v kraji je, jsme asi schopni odebrat všechno, co bude v příštích dnech vyrábět a rozdělovat to dál," dodal Půta.

Liberecký kraj dostal v sobotu 3000 respirátorů, žádné další prostředky od ministerstva zdravotnictví nedorazily. „Situace je špatná, celá první linie je bez ochranných prostředků až na výjimky. Nemocnice mají zásoby do úterka, do středy," připomněl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Kraj by podle něj na deset dní potřeboval 40 tisíc respirátorů a 80 tisíc roušek jen pro zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví podle Sobotky v zásobování selhalo. Podle vlády je objednáno 1,7 milionu respirátorů a roušek, dorazit by měly v příštím týdnu.

Koronavirus v Česku a Libereckém kraji

V Česku je 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, řekl dnes v pořadu Partie televize Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Předpokládá, že večer počet nakažených může přesáhnout 300. V Libereckém kraji potvrdily testy třetího pacienta s COVID-19. Devětadvacetiletý muž z Jablonecka se vrátil z lyžařského zájezdu v italské oblasti Trentino. Stejně jako dva další nemocní leží na infekčním oddělení v Liberci. „Stav všech je dobrý," řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky zdraví, průmysl, koronavirus, Liberecký kraj, respirátory, roušky, výroba, rouška, respirátor, Martin Půta, Severochema, Technická univerzita v Liberci, Starostové pro Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo selhalo, řekl náměstek hejtmana. Kraj roušky a respirátory shání sám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.