Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vesecký areál se proměnil v základnu záchranky. Je tu speciální posádka jen na koronavirus

Zdravotní záchranná služba Libereckého kraje vytvořila dočasně speciální základnu ve sportovním a rekreačním areálu v libereckém Vesci. Je tam sanita se záchranáři určená pouze k výjezdům za pacienty s nemocí COVID-19, sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

„Je to separátní stanoviště, aby posádka nebyla standardně se zdravotníky obvyklých výjezdů," uvedl Georgiev. Podle něj budou sanitu vysílat k případům pacientů, kteří mají potvrzenou nemoc způsobenou koronavirem. „Nebo jsou na příkaz hygieny transportováni do nemocnice," dodal mluvčí. Posádka bude ve Vesci 24 hodin denně, využívat bude i zázemí areálu. Postavený je tam také speciální stan, kde budou sanita a zdravotníci po každém výjezdu dezinfikováni.

Česko má ke středečnímu ránu potvrzených 464 případů nákazy novým koronavirem, tři lidé jsou ve vážném stavu. Tři nemocní už se ale naopak vyléčili. V Libereckém kraji v úterý po dvou dnech přibyl čtvrtý případ, stejně jako v předchozích třech je nemocný z Jablonecka. Jde o muže ročník 1996, který se vrátil z Irska, kde navštívil velký koncert. Dalších více než 1700 lidí je v kraji v karanténě.

Kvůli riziku nákazy mají lékaři, zdravotníci i řidiči záchranné služby v Libereckém kraji při každém výjezdu ochranné pomůcky, tedy respirátory FPP 3 a ochranné brýle. "Ačkoliv naši operátoři důsledně zjišťují, zda se v místě zásahu nepohybuje někdo v karanténě, na informace od volajících se bohužel nemůžeme vždy spolehnout. V řadě případů navíc podobné informace není možné zjistit," dodal Georgiev.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, Liberecký, COVID-19, sanitace, Liberecký kraj, Vesec, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, zdravotnický pracovník, Česko, Irsko, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesecký areál se proměnil v základnu záchranky. Je tu speciální posádka jen na koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.