Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Roušky tu nosí jen někteří. Lidé v Evropě jsou opatrnější, říká Liberečanka žijící v Americe

Ve Spojených státech už se novým typem koronaviru nakazilo více než 14 tisíc lidí. Přes 200 jich nemoci COVID-19 podlehlo. Nejhůře postižené jsou státy New York, kde je přes 4000 případů nákazy. Dále Washington (přes 1300 případů) a Kalifornie (přes 1000 případů). Co do počtu úmrtí je na tom nejhůře stát Washington se 74. Druhý stát New York eviduje 32 obětí. V USA je v tento moment také mnoho Čechů. Jak vnímají opatření spojená s koronavirem se nám svěřila Klára L., která během krátké doby procestovala velkou část Spojených států.

„Tady v USA je situace v určitých ohledech obdobná, jako v České republice. Projela jsem několik amerických států a situace se mění místo od místa. Pro všechny státy je podobné to, že v obchodech chybí toaletní papír a trvanlivé jídlo,“ shrnula.

Podobně jako v Česku jsou uzavřená všechna veřejná místa a třeba na Floridě jsou nepřístupné také pláže. „V tenhle moment je už spousta lidí po mediální masáži vystrašených, chrání se a nikam moc nechodí. Zároveň je tu ale taky spousta lidí, kteří nedbají žádných pokynů a chodí po nákupech. Tomu napomáhá taky to, že hodně obchodů s oblečením zůstává otevřených,“ dodala Češka.

Situace v USA se během posledních dní výrazně zhoršila. Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom proto vyhlásil v noci na dnešek kvůli šíření nového typu koronaviru celoplošnou karanténu. Nejlidnatější stát USA má téměř 40 milionů obyvatel, kteří ode dneška mohou z domovů vycházet jen ve výjimečných případech.

„Situace v USA je hodně obdobná i v tom, že spousta lidí není v práci. Všeobecně to vypadá, že větší část společnosti tu není tolik vystrašená. Roušky nosí jen někteří. Debatuje se tu také o uzavření hranic mezi jednotlivými státy, ale nevím, nakolik je to reálné,“ doplnila Češka a dodala: „Pořád mi přijde, že lidé v Evropě jsou opatrnější a opatření si více berou k srdci.“

Amerika viní Čínu

Americký prezident Donald Trump včera vyzval domácí zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus. Mezi nimi zmínil i remdesivir, který vyvinul lékařský tým v americké firmě Gilead Sciences, který vede Čech Tomáš Cihlář. 

Trump řekl, že svět zaplatí "vysokou cenu" za to, že Čína původně sdílela příliš pomalu informace o nové nákaze, jež se poprvé objevila v čínském městě Wu-chan. "Bylo by mnohem lepší, pokud bychom tohle všechno věděli o pár měsíců dřív, mohlo se to podařit udržet v jednom čínském regionu, odkud to přišlo," řekl Trump, přičemž se na nákazu znovu odvolal jako na "čínský virus", proti čemuž Peking opakovaně protestuje. "Svět zaplatí vysokou cenu za to, co udělali," dodal.

Americké ministerstvo zahraničí včera vyhlásilo nejvyšší stupeň varování, jímž silně doporučuje Američanům necestovat do zahraničí. Zároveň vyzývá ty občany, kteří již za hranicemi jsou, aby se vrátili do země, pokud v cizině neplánují zůstávat dlouhodobě. Agentura AP upozorňuje, že doporučení není závazné a vzhledem k mnohým omezením jiných států a počtu zrušených letů nebude mít valné dopady.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klára L.

Štítky koronavirus, USA, COVID-19, Evropa, New York, Washington, D.C., infekční onemocnění, Kalifornie, Donald Trump, Česko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky tu nosí jen někteří. Lidé v Evropě jsou opatrnější, říká Liberečanka žijící v Americe  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.