Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vláda prodloužila omezení volného pohybu o další týden. Firmám přispěje na mzdy

Vláda na dnešním mimořádném jednání prodloužila omezení volného pohybu osob v ČR kvůli koronaviru do 1. dubna. Vláda také schválila kurzarbeit pro firmy, na něž dopadla omezení kvůli koronaviru. Stát jim přispěje na mzdy. Živnostníci by nemuseli půl roku platit zálohy na sociální pojištění.

Pendlery čekají těžké časy

Vláda kvůli epidemii koronaviru opět zpřísnila podmínky pro zajíždění za prací do Německa nebo Rakouska. Pokud chtějí pendleři nadále pracovat v zahraničí, mají si tam zajistit podle dnešního rozhodnutí kabinetu ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

Dnešní tiskovou konferenci vlády netrpělivě vyhlíželi především podnikatelé, kterých se opatření proti šíření koronaviru nejvíce dotkla. Vláda už dopředu avizovala, že dopad složité situace hodlá svými rozhodnutími alespoň trochu zmírnit.

Proto došlo ke schválení kurzarbeitu pro firmy, na něž dopadla omezení kvůli koronaviru. Stát jim přispěje na mzdy. Živnostníci by nemuseli půl roku platit zálohy na sociální pojištění, rozhodl také kabinet. Kvůli boji proti ekonomickým dopadům šíření koronaviru vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard.

Kurzarbeit obsahuje program na ochranu zaměstnanosti Antivir, který připravilo ministerstvo práce. Náhrady pro lidi v karanténě a příspěvek na mzdy v zavřených provozech schválila vláda už minulý týden, dnes přijala zbytek.

Pokud firma podle návrhu nemůže přidělovat práci, protože minimálně 30 procent zaměstnanců je v karanténě či na ošetřovném, měl by stát uhradit 80 procent plného výdělku. Při omezení výroby kvůli nedostatku surovin a jiných vstupů dostává pracovník aspoň 80 procent svého příjmu. Stát by měl uhradit 50 procent. Polovinu by měl platit i při výpadku produkce kvůli poklesu poptávky, kdy zaměstnanec pobírá minimálně 60 procent výdělku, navrhovalo ministerstvo práce.

Výsledek dnešního jednání vlády nejspíš alespoň trochu potěší také živnostníky, kterým budou odpuštěny minimálních zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Konkrétně od března do srpna.

Nově se také mění čas určený pro nákupy seniorů. Osoby nad 65 let budou nově ve velkých obchodech nakupovat od 8:00 do 10:00. Omezení v menších obchodech už platit nebude.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky koronavirus, vláda, omezení, nařízení, mzda, COVID-19, kurzarbeit, Česko, pandemie covidu-19, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda prodloužila omezení volného pohybu o další týden. Firmám přispěje na mzdy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.