Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká nemocnice zřejmě přestane přijímat roušky od lidí

Liberecká nemocnice zřejmě přestane od středy přijímat od lidí roušky, jež od nich dostává darem. Naopak jí chybí ochranné overaly používané při odběrech u lidí s podezřením na nákazu koronavirem, řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. U dalších ochranných pomůcek má největší nemocnice v kraji zásoby na týdny, obdobně jsou na tom další nemocnice v kraji. Na pomoc státu se ale spoléhat nechtějí.

„Kdybychom čekali jen na tuto pomoc, tak by byly chvíle, kdy bychom byli bez prostředků," uvedl předseda představenstva společnosti MMN Jiří Kalenský, pod niž patří městské nemocnice v Jilemnici a Semilech. Dodal, že se je snaží doplňovat od svých dodavatelů a dalších zdrojů.

„V pondělí nám třeba přišlo 7000 dvojkových respirátorů, jedna firma pro nás šije speciální obleky a čekáme na dodávku 100 tisíc roušek," dodal Kalenský. Minimálně na týden ochranné pomůcky mají, řekl. Ocenil přístup firem a lidí. „Ať už prodávají za normální ceny nebo dávají dary, jsou zlatí," dodal.

Nemocnice od lidí často získávají darem roušky, v Liberci je ale přestanou přijímat. „Počítáme, že zastavíme příjem ve středu a poprosíme lidi, aby je nosili jiným potřebným," uvedl Řičář. Zajistit dostatek roušek pomáhá nemocnicím včetně liberecké také kraj. Ve spolupráci s libereckou univerzitou a několika firmami zahájil vlastní výrobu účinnějších roušek s nanofiltry. „Soustředili jsme na to, abychom měli dvouvrstvé roušky. Máme i určitou zásobu jednovrstvých roušek a přemýšlíme, jak s nimi naložit. Poté, co je vysterilizujeme a vypereme, tak plánujeme, že je někomu darujeme," uvedl Řičář. Nedostatek mají podle něj aktuálně jen overalů. „Těch máme na necelý týden, u ostatních ochranných pomůcek máme zásoby na dva až tři týdny," dodal.

Na týdny je zajištěná i nemocnice v Jablonci nad Nisou. „Musíme samozřejmě průběžně doplňovat. Neustále ale platí a prosíme personál, aby šetřil materiálem, není ho nadbytek a musíme být připraveni na dobu, kdyby se to náhodou zhoršilo," uvedla mluvčí nemocnice Petra Hybnerová.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, koronavirus, roušky, rouška, Krajská nemocnice Liberec, ochranná pomůcka, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Semily, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice zřejmě přestane přijímat roušky od lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.