Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Jablonci kvůli koronaviru uzavřeli školku. Onemocnělo jedno dítě

V Jablonci byla dočasně uzavřena jedna mateřská škola. Testy potvrdily, že jedno dítě onemocnělo koronavirem. Je bez příznaků a nakazilo se v rodině, informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Onemocnění covidem-19 u rodinného příslušníka odhalily testy o den dříve než u dítěte. „V mateřské škole jsme provedli epidemiologické šetření a vyhledali úzké kontakty, a to jak mezi dětmi, tak personálem. Těmto osobám jsme nařídili karanténních opatření a naplánovali odběry na PCR vyšetření," uvedla krajská ředitelka odboru protiepidemického Jana Prattingerová.

V Libereckém kraji od začátku tohoto týdne přibylo deset nových laboratorně potvrzených případů covid-19. Tři z těchto případů souvisí s ohniskem v podnicích v průmyslové zóně v Liberci a navazující ubytovně, dva z nich odhalilo opakované testování na ubytovně. „Mimo toto ohnisko evidujeme několik jednotlivých případů a jejich aktivně vyhledané kontakty," uvedla Balašová.

Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), testy v Libereckém kraji od začátku epidemie prokázaly onemocnění novým koronavirem u 264 lidí. Z nemoci se zatím 196 lidí uzdravilo, pět jich komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo. Hygienici v kraji zatím nechali otestovat 10.958 lidí. Aktuálně je 12 lidí v karanténě nařízené hygieniky, dalším 201 ji nařídili praktičtí lékaři.

„Současná epidemiologická situace v Libereckém kraji není důvodem k mimořádným opatřením, nicméně bych ráda zdůraznila osobní odpovědnost každého z nás. Chování jednotlivců má velký vliv na šíření většiny infekčních nemocí a nyní může mít rozhodující podíl na dalším vývoji situace," řekla Prattingerová. Stále platná podle hygieniků zůstává důsledná hygiena rukou, dodržování odstupů i zvažování, jakých akcí se účastnit. „Není-li možné dodržet bezpečnou vzdálenost, není chybou použít roušku, i když nošení roušek nebude již povinné," dodala Balašová.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, školy, Jablonec, mateřská škola, COVID-19, Liberec, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci kvůli koronaviru uzavřeli školku. Onemocnělo jedno dítě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.