Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Novoplast musel kvůli koronaviru zastavit výrobu, nakazilo se čtrnáct lidí

Liberecká plastikářská firma Novoplast musela kvůli covidu-19 zastavit výrobu. Malý podnik zaměstnává 70 lidí, u 14 z nich teď testy potvrdily nový koronavirus. Nakazilo se pět kmenových zaměstnanců a devět agenturních pracovníků, zhruba 30 dalších lidí z firmy už prošlo testy, další to čeká. Krajská hygienická stanice nařídila firmě dvoutýdenní karanténu, což prakticky znamená zastavení provozu, sdělil jednatel společnosti Jiří Vošoust.

V Libereckém kraji přibylo od středečního rána 17 potvrzených případů nákazy koronavirem, to je nejvíc za posledních deset dnů. Od začátku epidemie testy prokázaly v kraji onemocnění u 281 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes v podvečer aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR).

Nové případy jsou podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové spojené s nakaženými pracovníky z několika průmyslových podniků v Liberci. Nákaza už se objevila i v podniku mimo průmyslovou zónu. „Vzhledem k dosavadním zkušenostem jsme testovali také agenturní dělníky pracující pro společnost, kteří nebyli úzkými kontakty nemocného. Agenturní dělníci byli pozitivní v 65 procentech případů," uvedla. Právě zahraniční dělníci jsou podle hygieniků velkým epidemiologickým problémem.

„Zahraniční dělníci bydlí ve větších počtech na ubytovnách či v soukromých bytech a lékaře navštěvují zpravidla výjimečně. Stačí jedna covid pozitivní osoba, která se vrátí z oblasti s výskytem onemocnění, a onemocnění se v jejich komunitě šíří, což znamená, že se může rozšířit do všech dalších podniků a firem. V současné době vnímáme existující ohnisko jako 'průmyslové podniky Liberec' propojené zejména přes společné bydlení," doplnila ředitelka protiepidemického odboru Jana Prattingerová.

Testy potvrdily v tomto týdnu onemocnění také u dítěte z Jablonce. Nakazilo se v rodině, je bez příznaků. Uzavřena byla mateřská škola, kam dítě docházelo. U nikoho dalšího ze školky se ale zatím onemocnění nepotvrdilo. „Školka se bude testovat zítra (v pátek). Vytipované jsou úzké kontakty mezi dětmi a personálem," dodala Balašová.

Podle mluvčí jablonecké radnice Jany Fričové je v karanténě sedm lidí z personálu včetně kuchařky a zhruba 25 dětí. Tím, že uzavření školky, připadlo na období letních prázdnin, nebude to mít na její chod žádný zásadní vliv. „Na prázdniny, tedy od středy, tam bylo přihlášených jen osm dětí k docházce. Zůstaly doma," uvedla Fričová. Zpět se děti vrátí až ve druhé polovině srpna. Z karanténních důvodů zůstane školka uzavřená 14 dnů a poté jsou plánovaně všechny školky ve městě uzavřené na celý měsíc.

Covid v Libereckém kraji

V Libereckém kraji se z covidu-19 zatím 196 lidí uzdravilo, pět komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo. Hygienici v kraji zatím nechali otestovat 11 034 lidí. Z nemoci se podle nich aktuálně léčí 76 lidí, nejvíc v Liberci. Hygienici nařídili 12 lidem karanténu, v dalších 213 případech ji uložili praktičtí lékaři.

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky koronavirus, firmy, Novoplast, Liberecký kraj, COVID-19, nemoc, karanténa, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Kodová

Na stránkách MZCR je v Libereckém kraji celkem 299 nakažených, vy píšete 4.7. jen 281 s poznámkou "dnes v podvečer" a já to čtu 4.7. ráno. Skutečně "skvělá" novinářská práce!

Sobota, 4. července 2020, 07:06Odpovědět

Novoplast musel kvůli koronaviru zastavit výrobu, nakazilo se čtrnáct lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.