Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Linka v liberecké nemocnici nezvládá nápor telefonátů se zájmem o testování

Lidé mají zájem o testy na koronavirus velký zájem. A to takový, že je dokonce přetížená telefonní linka. Nemocnice tak aktuálně připravuje elektronický rezervační systém.

Liberecká nemocnice je aktuálně jediným místem v Libereckém kraji, kde se testování na koronavirus provádí. Dá se očekávat, že se zájem o testy ještě zvýší kvůli rozhodnutí Řecka, podle nějž budou čeští občané pro vstup do země od 17. srpna potřebovat negativní test. Test nesmí být starší než tři dny. České ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zajistí, aby v každém kraji bylo jedno odběrné místo s posílenou testovací kapacitou. O případném navýšení počtu odběrových míst se podle hejtmana kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude teprve jednat.

Zájezdy do Řecka do poloviny září má podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové zaplaceno zhruba 32.000 lidí. Příští týden jich má podle ní odletět asi 4800. Podle Rážové mají cestovní kanceláře, které lety do Řecka organizují, ministerstvu na e-mail crtexterni@mzcr.cz hlásit počet klientů podle bydliště a času odletu, aby bylo možné testovací kapacity adekvátně navýšit. Lidé si musí povinný test zaplatit sami. V Liberci zatím ale nemohou očekávat, že by jejich odběr i test v laboratoři byl vyřízen přednostně. „Nemáme žádný instrument, jak lidi, co chtějí cestovat do Řecka, přednostně vyřídit," řekl Řičář.

Zájemců o testování na covid-19 jsou v Liberci nyní denně desítky, laboratoř nemocnice je denně schopna zpracovat až 300 testů. Pro samoplátce je odběrné místo k dispozici zatím jen ve všední den od 8:00 do 12:00. Nutné je objednání a zaplacení testu dopředu. Výsledek testu nemocnice sděluje do 48 hodin od jeho provedení. „Řešíme jak zvýšenou poptávku uspokojit, co se týká otevírací doby, tak i co se týká nějakého zjednodušení registrace," dodal mluvčí. Připomněl ale, že regulovaná cena pro samoplátce 1756 korun je pro nemocnici ztrátová. „Jeden takový odběr pro nás znamená ztrátu 1000 korun," upřesnil Řičář.

Hejtman dnes novinářům řekl, že na základě odpovědi od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) očekává, že nemocnicím budou ztrátové odběry samoplátcům plně kompenzované prostřednictvím takzvané úhradové vyhlášky. Podle hejtmana budou zjišťovat, zda se tak skutečně děje. „Jinak stále platí závazek, který jsme jako kraj řekli, že když bude nějaký rozdíl, tak ho těm nemocnicím doplatíme," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Řecko, koronavirus, turistika, Liberec, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Jarmila Rážová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robert Zamrzla

Každý den jezdím kolem..... Dnes tam bylo asi 10 lidi.... ????

Čtvrtek, 13. srpna 2020, 17:53Odpovědět

Linka v liberecké nemocnici nezvládá nápor telefonátů se zájmem o testování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.