Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

O očkování proti chřipce je větší zájem než v letech minulých

Letos výrazně vzrostl zájem o očkování proti chřipce. Podle krajské předsedkyně Sdružení praktických lékařů (SPL) v Libereckém kraji Ireny Moravíkové může být problém se zajištěním dostatku vakcín.

„Je mnohem větší zájem. Už od léta se (lidé) ptají, kdy se začne očkovat, zda budou vakcíny, a my to sami nevíme. Máme vakcíny předobjednáné a uvidíme, jak nám budou dodány," uvedla Moravíková. Zvýšený zájem o očkování registruje třeba i liberecká lékařka Věra Kotrányiová. „Je výrazně větší než v minulých letech," řekla.

Problémy s dodávkami vakcín byly podle obou lékařek už loni. „Tušíme, kolik lidí očkujeme, takže si podle toho děláme předobjednávku. Normálně vždy chodily vakcíny v září a očkovalo se od konce září, respektive počátku října. Loni jsme někteří ještě v půlce října neměli žádné vakcíny k dispozici," uvedla Moravíková. Později než obvykle dostala loni vakcíny i Kotrányiová.

Zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula před několika dny avizoval, že nejpozději do půlky října budou mít lékaři v Česku k dispozici 850.000 dávek vakcín proti chřipce, o třetinu víc než loni. Prymula také uvedl, že meziročně není možné dosáhnout ideální proočkovanosti populace proti chřipce. Výrobní kapacita je podle něj omezená a o vakcíny proti chřipce mají zájem i jiné země. Očkování je podle odborníků z hlediska vzniku ochranných protilátek ideální aplikovat přibližně měsíc až dva před očekávaným výskytem chřipky. V praxi to znamená, že ideální pro zahájení očkování je říjen.

Moravíková si pro svoji ordinaci v České Lípě se zhruba 2000 registrovanými lidmi objednala na základě loňského zájmu o očkování zhruba 300 vakcín. Předobjednávky se podle ní dělají s velkých předstihem, už někdy na konci minulého či začátku letošního roku. Šance při současném zvýšeném zájmu o očkování získat další vakcíny podle ní není moc velká. „Od kolegyně mám echo z minulého týdne, že si předobjedávku neudělala a není teď schopná objednat si vakcínu. Z firmy jí řekli, že nepřivezou, že nemají. A dodají těm, co mají předobjednáno. Ale nevíme, zda dostaneme ten počet, co jsme si předobjednali," dodala Moravíková.

Kotrányiová si pro svoji ordinaci objednala 200 dávek, loni to bylo 150. „Zájemci o očkování se objednávat nebudou muset. Pokud budu mít, tak budu očkovat každého," uvedla. Pokud bude zájem větší, přednost při očkování podle ní dostanou rizikové skupiny obyvatel a vakcíny pro další zkusí přiobjednat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, Liberecký, chřipka, vakcína, očkování, Liberecký kraj, Roman Prymula, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O očkování proti chřipce je větší zájem než v letech minulých  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.