Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji za týden přibylo nejvíc případů covid od dubna

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 56 potvrzených případů onemocnění covid-19, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví (MZ). Je to největší týdenní přírůstek téměř za půl roku, za předchozí týden bylo 21 potvrzených případů. Více pozitivně testovaných bylo v kraji pouze v týdnu na přelomu března a dubna, za sedm dnů to bylo 85 lidí. Ve srovnání s jinými kraji je ale na tom Liberecký podle údajů MZ stále velmi dobře, méně nakažených v absolutním počtu od prvního zjištěného případu má jen sousední Královéhradecký kraj.

Krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta uvedl, že v Libereckém kraji jsou jen menší individuální ohniska spojená s pobytem na dovolené, sportovními soustředěními či společenskými akcemi. Mezi nakaženými jsou i cizinci, kteří v kraji pracují. „Nicméně nemáme ohniska v průmyslových podnicích, jako jsme je měli před nedávnem," uvedl Valenta. Podle něj hygienici evidují i několik případů, kdy se lidé nakazili ve Františkových Lázní či Mariánských Lázní. „Nemohou spoléhat na to, že je to zdravotnické zařízení a musejí i tady uzpůsobit své chování a jednání tak, aby se to riziko omezilo na minimum," dodal.

Podle posledních dostupných údajů je v Libereckém kraji 104 nemocných, před týdnem jich bylo o pět méně. V karanténě je v kraji preventivně dalších 123 lidí, o 76 méně než před týdnem. Za poslední týden v souvislosti s covidem-19 nikdo další nezemřel. Počet úmrtí tak zůstal na pěti. „Ty případy, co máme, tak probíhají většinou v lehčí podobě. Máme hospitalizované pouze dva lidi s covidem v liberecké nemocnici," dodal Valenta.

Od prvního zjištěného případu v březnu bylo v Libereckém kraji pozitivně testováno na koronavirus podle údajů MZ celkem 567 lidí, v hradeckém kraji 549. V Libereckém kraji testy na koronavirus podstoupilo zatím 17 853 lidí, z toho za poslední týden jich bylo 573. V kraji zůstávají v platnosti některá omezení. Jako důvod už dříve Valenta uvedl ochranu rizikových skupin obyvatelstva. Konkrétně je povinné nošení roušek ve všech zdravotnických zařízeních, lidé je musí mít i při návštěvě praktického lékaře nebo nákupu v lékárně. Povinné jsou roušky v kraji také ve vybraných sociálních zařízeních a musí je mít i pracovníci v terénních službách. Od 1. září bude v celé zemi povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na vnitřních akcích od stovky účastníků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, nemoc, COVID-19, Vladimír Valenta, Královéhradecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji za týden přibylo nejvíc případů covid od dubna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.