Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Testování na koronavirus bude nově probíhat i v jilemnické nemocnici

Liberecký kraj kvůli rostoucímu počtu nových případů covidu-19 rozšiřuje možnosti testování. Odběrové místo otevřeli dnes v nemocnici v Jilemnici na Semilsku.

V kraji zatím odběry zajišťovaly jen nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou a také dva mobilní týmy. Hlavně v Liberci se ale v posledních dnech tvořily fronty, a proto se kraj rozhodl otevřít další místa. Od pondělí začnou odběry zajišťovat i v České Lípě, řekl náměstek libereckého hejtmana Přemysl Sobotka.

„Odběrové místo jsme přes léto vybudovali v prostoru před areálem nemocnice, v objektu, kde bývala optika," řekl ČTK Jiří Kalenský, ředitel společnosti MMN, která provozuje nemocnice v Jilemnici a nedalekých Semilech. Odběry pro testování ale budou v Jilemnici dělat jen klientům, které pošlou hygienici nebo praktičtí lékaři. "Pro samoplátce je dělat nebudeme, prodělali bychom na tom," vysvětlil Kalenský.

Samoplátci si zatím mohou nechat testy udělat jen v Liberci, ani jablonecká nemocnice je nebere. „Zvažujeme to," řekla mluvčí nemocnice Jana Válková. Od pondělí se ale budou moci samoplátci nechat testovat také na nově otevřeném odběrovém místě v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa. "Odběrové místo bude přístupné pouze z venkovní lávky, zajišťovat budeme samozřejmě i odběry pacientům na doporučení hygieniků nebo lékařů," řekla ČTK mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. Na vyšetření bude třeba se předem objednat prostřednictvím webové aplikace, jejíž spuštění nemocnice chystá.

Nemocnice v Libereckém kraji vyčíslily na jaře náklady na odběr pro samoplátce na 2800 korun, ministerstvo zdravotnictví však stanovilo cenu na 1756 korun. Rozdíl v nákladech a úhradách od samoplátců do konce června zaplatí Liberecký kraj nemocnicím ze svého. „Nemocnice od nás dostaly slib, že je nenecháme zaplatit ztrátu způsobenou cenovým rozhodnutím ministerstva zdravotnictví," řekl Sobotka. Zhruba za 800 provedených testů vyplatí kraj nemocnicím bezmála 837.300 korun.

V Libereckém kraji je podle aktuálních informací Krajské hygienické stanice v Liberci 230 pozitivně testovaných, nejvíc na Liberecku. Za posledních 24 hodin přibylo 21 nových případů. Kapacita pro zpracování testů je podle Sobotky zatím dostatečná, laboratoř Krajské nemocnice v Liberci je schopna denně zpracovat až 400 testů, vzorky z Jilemnice se budou zpracovávat v Praze a malou kapacitu pro zpracování testů má také laboratoř v České Lípě. Mimo nemocnic není podle Sobotky v Libereckém kraji soukromá laboratoř, se kterou by bylo možné spolupracovat. V případě potřeby má kraj nasmlouvané kapacity pro zpracování testů také v Plzni.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nemjil.cz

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Liberecký, Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Liberec, okres Semily, Česká Lípa, laboratoř, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování na koronavirus bude nově probíhat i v jilemnické nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.