Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nakažených přibývá, přijdou další opatření. Budou zásadnější, řekl Prymula

, aktualizováno 7. října 2020, 11:07

V pátek budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) oznámena zásadnější opatření proti šíření covidu-19. Ještě v neděli avizoval jen mírnější omezení. V pondělí také vláda projedná možnost povolat na pomoc nemocnicím mediky.

Úterní rekordní nárůst o 4457 nových případů nákazy označil ministr za nepříliš příznivý. „Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu. Musí vést k tomu, abychom křivku oploštili, protože při takovýchto nárůstech bychom v horizontu tří týdnů ohrožovali kapacitu našeho (zdravotního) systému," uvedl.

Kapacity zdravotnictví je podle něj třeba posílit. V pondělí se bude vláda zabývat jeho návrhem na povolání mediků na pomoc nemocnicím v rámci nouzového stavu. V dokumentu, kterým vláda nouzový stav vyhlásila, tato možnost výslovně uvedená není.

„Nouzový stav nevyžaduje, aby to bylo explicitně uvedeno v textu, jak jsem byl informován právníky. Vznikne na to další samostatný právní akt, který to umožní, dnes ráno jsme o tom jednali," doplnil ministr. Podle něj je třeba v příštích třech týdnech, které považuje za kritické, kapacitu posílit a epidemickou křivku ohnout. „Využijeme veškerých možností," dodal.

Prymula poté dopoledne v ČT24 řekl, že lidé mohou očekávat tvrdá opatření na 14 dnů, pak budou dva týdny rozvolňována. „Na dobu 14 dnů předpokládejme, že se vše zpřísní," řekl. Opatření se podle něj dotknou volnočasových aktivit, nikoli ekonomiky. Podrobněji omezení nespecifikoval. Naznačil, že se mohou týkat počtu lidí, kteří se mohou setkávat. V regionech, které jsou nyní na semaforu červené, musí být opatření tvrdší a lidé mohou čekat zpřísnění. „Žádné lockdowny Prahy ani jiných měst nebudou," zdůraznil.

V Libereckém kraji za úterý přibylo rekordních 259 potvrzených případů covidu-19. Předchozí nejvyšší denní nárůst od prvního zjištěného případu z 10. března bylo nedělních 166 pozitivně testovaných lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nejhorší situace je na Liberecku, na které připadají dvě třetiny aktivních případů v kraji. Za posledních sedm dní zaznamenal okres Liberec 306 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jen na Uherskohradišťsku byl nárůst za týden vyšší, za posledních sedm dnů tam mají přes 392 potvrzených případů covidu-19 na 100.000 obyvatel.

V Libereckém kraji v posledních dnech nových případů výrazně přibývá. Za předchozích šest dnů byl přírůstek za 24 hodin jen dvakrát nižší než 100. Od začátku října hygienici evidují v kraji 865 případů, což je čtvrtina všech pozitivně testovaných od začátku března. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v kraji 1559 aktivních případů. Podle hygieniků se nákaza šíří zejména ve věkové kategorii 15 až 24 let, roste ale i podíl v rizikové kategorii nad 65 let. Z pěti procent na celkovém počtu v kraji v posledních dnech stoupl na dvojnásobek. V souvislosti s koronavirem v kraji zemřelo 11 lidí, z toho čtyři za poslední dva týdny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky opatření, covid, koronavirus, prymula, Roman Prymula, COVID-19, vláda, ANO 2011, nouzový stav, Liberecký kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených přibývá, přijdou další opatření. Budou zásadnější, řekl Prymula  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.