Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecká univerzita má kolem 60 nakažených či v karanténě

Technická univerzita v Liberci má aktuálně mezi svými studenty a pracovníky kolem 60 nakažených nebo v karanténě. Situace se každý den mění, řekl její rektor Miroslav Brzezina. Zatím to podle něj není vysoký podíl, jen zhruba procento studentů a akademiků. Největším zdrojem nákazy byla organizovaná setkání pro první ročníky na Máchově jezeře. To ale škola neorganizovala a nemohla účast ovlivnit. Podle rektora se nakazil velký počet studentů prvních ročníků, od nichž se pak nákaza šířila dál.

Akademický rok zahájila liberecká univerzita na konci září. Na rozdíl od letního semestru, kdy se výuka na univerzitě kvůli koronavirové pandemii prakticky zastavila a studenti ji pak obtížně doháněli, teď se na univerzitě učí. Třeba ekonomická fakulta přešla s malou výjimkou kompletně na distanční vzdělávání, velký podíl distanční výuky je také na fakultě pedagogické. Vzdát se museli i výuky tělocviku, v rámci povinných praxí ale podle děkana Jana Picka pomáhají studenti na školách, které se potýkají s nákazou u svých pedagogů.

Ani u technických oborů není možné přejít jen na distanční vzdělávání, studenti musí absolvovat velký podíl praktické výuky. „U nás na textilní fakultě je to zhruba 50 na 50, velké přednášky děláme on-line, ale protože tak jako strojní fakulta stojíme na praktické výuce v laboratořích a dílnách a pyšníme se tím, jaké máme vybavení a co všechno můžeme studenty naučit, takže v malých skupinkách provádíme výuku. Jak pro vyšší ročníky, tak pro první ročníky, většinou jsou studenti rádi, že učíme," řekla děkanka fakulty textilní Jana Drašarová.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní. K původním fakultám strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky a od roku 2016 má škola sedmou Fakultu zdravotnických studií. Aktuálně v Liberci studuje na 6400 mladých lidí. Kvůli koronaviru je letos méně studentů, kteří by do Liberce přijeli v rámci programu Evropské unie Erasmus+ nebo vyjeli studovat do zahraničí. Do prvních ročníků nastoupilo letos jen 12 samoplátců. Běžně jich podle mluvčího univerzity Radka Pirkla bývá až 25.

Autoři | Foto TUL

Štítky školy, koronavirus, vysoké, Liberec, univerzita, infekční onemocnění, Technická univerzita v Liberci, Miroslav Brzezina, Máchovo jezero, Evropská unie, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita má kolem 60 nakažených či v karanténě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.