Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice kvůli koronaviru bojují s nedostatkem personálu. O pomoc se obrací na veřejnost

Dvě nemocnice v libereckém kraji se obrátily o pomoc na veřejnost. Liberecký i českolipský ústav mají problémy s nedostatkem zdravotních sester i dalšího personálu.

Nemocnice v Liberci už nyní akutně hledá další personál pro lůžka intenzivní péče. S výzvou o pomoc se obrátila i na veřejnost. „Potřebujeme sestry, které v nemocnici pracovaly, mají nějaké zdravotnické vzdělání a jsou ochotné a připravené nám pomoc," řekl mluvč íliberecké nemocnice Václav Řičář. „Hlásí se nám už některé, jsme za to vděční. A budeme rádi, když se přihlásí další," dodal.

S žádostí o personální výpomoc se na veřejnost obrátila i druhá krajská nemocnice v České Lípě, která se aktuálně stará o 12 covid pozitivních pacientů. „Možnost výpomoci má každý - osoby se zdravotnickým vzděláním i nezdravotníci, bývalí kolegové, důchodci, studenti," uvedla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Kateřina Amrichová.

V současné době probíhá v českolipské nemocnici reorganizace s cílem vytvořit specializovanou stanici pro pacienty s koronavirem s kapacitou 32 standardních lůžek. "Nadále se počítá s pěti lůžky na ARO a v případě potřeby je možné tuto kapacitu navýšit v prostoru chirurgické intenzivní péče," dodala Amrichová. Nemocnice v souvislosti s pandemií utlumila činnost rehabilitace, ortopedie a neurologie se zachováním akutní péče, omezuje plánované operace a nepřijímá pacienty na lůžka následné péče.

V Libereckém kraji v posledních dnech nových případů nemoci covid-19 výrazně přibývá, jen za středu jich bylo 398. To byl druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Nejvíce nakažených je na Liberecku, na který připadá více než polovina všech aktivních případů v kraji. V liberecké nemocnici leží 47 pacientů s covidem-19, z toho devět na ARO, 17 na infekčním oddělení, pět na JIP a 16 na plicním oddělení. "Naposledy jsme zvýšený nápor zaznamenali při chřipkové epidemii, ale že bychom byli až takto přetížení, tak to dosud ne. A co bylo na jaře s covidem, to bylo nic ve srovnání s tím, co máme teď," dodal Řičář.

Lůžka mimo nemocnici?

U lůžek pro pacienty s nemocí covid-19, která by měla podle premiéra Andreje Babiše (ANO) případně vzniknout mimo nemocnice, by byl v Liberci problém se zajištěním personálu, řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Premiér uvedl, že plánuje nakoupit pro celé Česko 3000 postelí od firmy Linet, a navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy. Liberecký kraj ale zatím nemá žádné informace, že by měla být i v libereckém regionu.

V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu pražského výstaviště Letňany, lůžek bude 500. Babiš uvedl, že s šéfem Ústředního krizového štábu a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) hovořil o tom, že náhradní prostory se připravují, bude ale třeba oslovit "další struktury". Na výběru míst štáb podle něj spolupracuje s kraji. Liberecký kraj však zatím o ničem takovém neví.

Pokud by nějaká taková lůžka mimo nemocnici měla vzniknout v Libereckém kraji, mluvčí liberecké nemocnice si nedokáže představit, jak by pro ně dokázali zajistit personál. „Problém nejsou postele, ale my nemáme sestry, které budou u těch pacientů," uvedl Řičář.

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký kraj, COVID-19, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Liberec, Andrej Babiš, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Jan Hamáček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice kvůli koronaviru bojují s nedostatkem personálu. O pomoc se obrací na veřejnost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.