Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký kraj odmítl péči o covidové pacienty ze Šluknovska. Nemá pro ně místo

Liberecký kraj odmítl žádost z Ústeckého kraje, aby převzal péči o covidové pacienty ze Šluknovského výběžku. Nemocnice na to nemají dostatečné kapacity. Ústecký kraj si bude muset poradit sám, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS). Náměstek hejtmana Stanislav Rybák řekl, že se o pacienty ze Šluknovského výběžku postarají nemocnice v Ústeckém kraji. Kolik lidí z výběžku je aktuálně hospitalizovaných podle něj nelze říct.

„Denně v celém kraji pacienti přibývají. Pokud by liberecké nemocnice měly prostor, jednalo by se řádově o jednotky pacientů," uvedl náměstek.

Ústecký kraj jednal i o možné hospitalizaci některých pacientů v Sasku. „Ministerstvo zdravotnictví tento týden jednalo se Saskem s tím, že podle modelů a predikcí nebudeme v horizontu cca příštích dvou týdnů léčbu v zahraničí potřebovat," řekl Rybák a doplnil, že němečtí koordinátoři uvedli, že situace se rychle zhoršuje, a tudíž nejsou schopni říci, jaké kapacity budou mít za několik týdnů k dispozici.

Ministerstvo zdravotnictví bude podle náměstka německou stranu pravidelně informovat. „Abychom je jednoho dne nepostavili do situace, kdy budeme obratem potřebovat umístit české pacienty," řekl Rybák a dodal, že Sasko je stále připraveno české straně s hospitalizací pomoci.

V Libereckém kraji se o pacienty s koronavirem starají aktuálně čtyři páteřní nemocnice v Liberci, České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici. Všechny už kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 zrušily plánované operace a zajišťují jen akutní péči. V nemocnicích teď podle Sobotky leží 191 pacientů z toho 47 ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Za posledních týden se počet hospitalizovaných zvýšil dvojnásobně.

„Počet lůžek se postupně zvyšuje," doplnil Sobotka. Podle odhadů jich kraj bude potřebovat 400. Pokud ale bude vývoj z posledního týdne pokračovat, nemusí to stačit. Nové kapacity pro pacienty s koronavirem už proto podle hejtmanova náměstka vybudovali v Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově. „Nelze tam ale umístit pacienty se sníženou pohyblivostí," řekl. O dalším navyšování kapacit bude vedení kraje jednat s řediteli nemocnic v pondělí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Německo, nemocnice, koronavirus, správa, Liberecký, Ústecký, pacient, Liberecký kraj, Šluknovský výběžek, Ústecký kraj, Přemysl Sobotka, Stanislav Rybák, ODS, Sasko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj odmítl péči o covidové pacienty ze Šluknovska. Nemá pro ně místo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.