Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pokud nebude vakcína, do května máme co dělat, říká primář infekčního oddělení Adam Vitouš

Po velmi náročných týdnech, kdy se liberecká nemocnice rychle plnila pacienty s koronavirem, se zdá, že se situace pomalu začíná lepšit. Podle primáře infekčního oddělení Adama Vitouše se v nemocnici dokonce postupně vrací k běžné péči. Pokud ale nebude vakcína, koronavirus tu bude i nadále miminálně do té doby, než se příští rok oteplí.

„Postupně se na devíti odděleních, která jsme vyčlenili pro pacienty s covidem, zase začneme orientovat na běžnou péči,“ říká primář.

Podle něj je ale třeba počítat s tím, že s koronavirem zůstaneme celou tuhle sezonu do té doby, než se oteplí nebo nebude vakcína. „Míra obsazení nemocnic a naší nemocnice bude záležet do velké míry na tom, jak se lidé budou chovat a jak budou dodržovat předepsaná nařízení vládou a odborníky,“ varuje lékař.

Počet nakažených v posledních dnech klesá, podle Vitouše pacient, který onemocní koronavirem, nemusí hned propadat panice. „Důležité j vědět, že jeho zdravotní stav by se měl postupně lepšit. V dnešní době je časový limit, do kterého by se celý zdravotní stav měl začít lepšit, pětidenní. Komu se tedy do pěti dnů zdravotní stav nezlepší, a platí to zejména u starších pacientů, tak by měl vyhledat lékaře,“ pokračuje Vitouš.

Lidé musí přijít včas

„Setkáváme se s tím, že k nám přijedou pacienti až když začínají mít potíže s dýcháním, a to je třeba sedmý, desátý den. A tam už jsme v situaci, kdy nemůžeme použít některé léky a ten zdravotní stav začíná být skutečně vážný. Raději bychom viděli pacienty mezi pátým a sedmým dnem nemoci. Pokud by se do té doby nezlepšili, minimálně je musí vidět jejich praktický lékař. Vyzývám praktické lékaře, aby se přidali k té péči a je potřeba i pacientů měřit saturaci a vidět je fyzicky. Nestačí to telefonicky vyhodnocovat,“ vysvětlil. 

Covid-19 podle Vitouše zůstane i nadále, pomoci může plošná vakcinace, která bude efektivní a bezpečná. Dalším důležitým aspektem je oteplení. „V teplém počasí se virus šíří podstatně méně a i ta onemocnění jsou lehčí. Pokud nebude vakcína, minimálně do května máme co dělat a potom bude záležet na dalším vývoji,“ uzavírá primář.

Koronavirus v Libereckém kraji

V Libereckém kraji za neděli přibylo 239 potvrzených případů covidu-19, nejméně od 18. října. Počet uzdravených od začátku epidemie přesáhl 10.000, vyléčilo se už bezmála 58 procent nakažených, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví (MZ). V nemocnicích leží aktuálně 365 lidí s covidem, kapacita lůžek je ale dostatečná, volných je 119 lůžek intenzivních a 50 následných.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky Adam Vitouš, knl, infekční, primář, covid, COVID-19, vakcína, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kachle Kachlic

a komu ji chces pichat..vole!!!

Úterý, 10. listopadu 2020, 18:03Odpovědět

Pokud nebude vakcína, do května máme co dělat, říká primář infekčního oddělení Adam Vitouš  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.