Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V domovech seniorů v Libereckém kraji našly testy 333 nakažených

V domovech seniorů a pobytových sociálních zařízeních v Libereckém kraji odhalily testy mezi klienty 188 nakažených koronavirem, nemocných je aktuálně také 145 pracovníků. Tam se situace zlepšuje a počty nemocných mezi zaměstnanci klesají, řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). V zařízeních už začalo druhé kolo testování, i když někde podle něj dostali antigenní testy až dnes.

V Libereckém kraji je bezmála 60 sociálních zařízení, z toho zhruba čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů. Zaměstnávají více než 3000 lidí. V krajských domovech si už v polovině října začali pracovníky testovat sami. „V krajských zařízeních máme 88 nakažených klientů, osm jich je v nemocnicích. Testy potvrdily koronavirus také u 78 pracovníků našich zařízení," řekl Tulpa.

Testování si zařízení podle Tulpy většinou zajišťují vlastními zdravotníky, někde vypomáhají externí lékaři, s nimiž domovy spolupracují. „Nemáme informace o tom, že by klienti odmítali testování, my jsme ale dnes jednali s hlavní hygieničkou a na asociaci krajů v rámci sociálních služeb, protože bychom rádi dobu testování prodloužili z pěti dnů na sedm až deset a rádi bychom testovali v těchto zařízeních jenom zaměstnance a pak případně trasovali nakažené klienty," dodal Tulpa.

Podle údajů z ministerstva zdravotnictví je v Libereckém kraji aktuálně 4665 takzvaně aktivních případů koronaviru, což jsou nejen nemocní, ale i pozitivně testovaní bez příznaků. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty jsou teď největšími ohnisky nákazy v kraji právě domovy seniorů a pobytová sociální zařízení a také mateřské školy. Podíl seniorů mezi nakaženými je 15,2 procenta. „To je mírně pod celostátním průměrem, který dosahuje 15,6 procenta," doplnil Valenta. Od začátku pandemie v kraji komplikacím spojeným s covidem podlehlo 225 lidí.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jesenická nemocnice

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, domov, COVID-19, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech seniorů v Libereckém kraji našly testy 333 nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.