Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Libereckém kraji začíná fungovat rezervační systém testování na koronavirus

Rezervační systém k objednání na bezplatný antigenní test na koronavirus začne v Libereckém kraji fungovat od úterý. Odběrová místa v kraji budou schopná testovat od středy, i když vláda původně chtěla testování zahájit v pátek.

Na základě testování pedagogů má hejtman Martin Půta pochyby o tom, zda o testování bude u veřejnosti velký zájem. Z 8800 učitelů v kraji si antigenní test nechalo udělat zatím 1260, což je necelých 15 procent. Pozitivní byla bezmála tři procenta testů. Stacionární odběrová místa učitelé tolik nevyužívali, větší zájem byl o testování přímo ve školách. Mobilní odběrové týmy otestovaly 723 učitelů. Učitelé se mohou na testy hlásit ještě tento týden, podle náměstka hejtmana pro školství Dana Ramzera (ODS) ale mobilní týmy budou k dispozici jistě už jen v úterý. „Jak to bude od středy, dozvíme se pravděpodobně operativně," uvedl po jednání krajského krizového štábu Ramzer.

V Libereckém kraji je šest stacionárních odběrových míst, v nemocnicích v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici, u liberecké pobočky zdravotního ústavu ve Vratislavicích nad Nisou a odběrové místo v Liberci má i soukromá laboratoř společnosti Synlab. Praktičtí lékaři se zřejmě zatím příliš nezapojí. Krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů v Libereckém kraji Irena Moravíková uvedla, že k plošnému testování mají málo informací a budou spíše vyčkávat. „Za mě by mělo smysl testovat symptomatické pacienty, abych si vytřídila, kdo eventuálně má covid, a kdo nemá, a koho si mohu vzít do ordinace," řekla.

V běžném provozu ordinace si nedokáže představit, jak by plošné testování mohlo fungovat. „Jeden test se vším všudy trvá 15 až 20 minut. Nemám na to extra prostor, musela bych to dělat ve své ordinaci a musela nějak oddělit pacienty necovidové, kteří přijdou s jiným problémem," uvedla Moravíková. Nečeká, že bude mezi praktiky velký zájem zapojit se do plošného testování. „Vím o pár prakticích, co zakoupili testy a něco málo budou dělat, ale rozhodně to nebude ve velkém," dodala.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký kraj, Dan Ramzer, Martin Půta, ODS, Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji začíná fungovat rezervační systém testování na koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.