Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Očkování veřejnosti v Libereckém kraji v lednu nebude. Tato rovnice nevychází, uvedl hejtman

V Libereckém kraji nebude možné podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraje) v lednu začít očkovat proti covidu-19 zájemce z řad veřejnosti. Vychází z počtu přislíbených dávek vakcíny. Liberecký hejtman na to upozornil v otevřeném dopise, který je adresovaný starostům obcí v kraji. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že na očkování se budou moci od 15. ledna registrovat lidé nad 80 let věku a od 1. února všichni obyvatelé Česka.

„V lednu budeme mít v kraji podle informací ministerstva zdravotnictví k dispozici necelých deset tisíc vakcín, které by měly být určeny především lékařům a zdravotníkům, zaměstnancům a klientům ústavů sociální péče a dalším potřebným působícím v Integrovaném záchranném systému. Pro veřejnost v této zásilce žádná rezerva není, tato rovnice zatím prostě nevychází. Úplně nejhorší jsou tak v krizové situaci nenaplněná očekávání lidí," uvedl liberecký hejtman v dopise.

Podle něj jen v Libereckém kraji žije 89 tisíc lidí ve věku nad 65 let a z toho 17 tisíc lidí je ve věku nad 80 let. Babiš v neděli uvedl, že přednost při očkování dostanou zájemci, kteří se léčí s cukrovkou, obezitou, závažným onemocněním plic nebo závažným onemocněním ledvin. Babiš také zopakoval, že Česko má objednáno 15,9 milionu dávek pro téměř devět milionů lidí. V lednu by do Česka měla doputovat 326 tisíc dávek v Evropské unii schválené vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Vytvoření jednotného objednávkového systému považuje sice i Půta za jeden z nutných předpokladů pro úspěšné očkování většiny veřejnosti, vadí mu ale způsob, jakým ho premiér prezentoval. „Bylo by lepší to nejdřív probrat s těmi, co to musí zařídit a až potom mediálně prezentovat," uvedl liberecký hejtman. Podle Půty by měl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) diskutovat s hejtmany o očkovací strategii teprve v úterý. Strategii podle Půty zatím hejtmani neviděli.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, očkování, vakcína, Martin Půta, Andrej Babiš, Česko, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropská unie, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Janko

Alespoň,že to dostanou zdravotníci a jiní potřební.Jinak žádná novinka.Babiš a jeho vláda dokazují na každém kroku,jak pandemii "zvládají".Distribuce vakcíny,roušek,(někdy)nesmyslné zákazy -odvolávám,co jsem odvolal a slibuji,co jsem slíbil a pod.

Pondělí, 4. ledna 2021, 17:02Odpovědět

Očkování veřejnosti v Libereckém kraji v lednu nebude. Tato rovnice nevychází, uvedl hejtman  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.