Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec pomůže seniorům s odvozem na očkování proti koronaviru

Liberec pomůže seniorům starším 80 let s odvozem na očkování proti koronaviru. Od pondělí 25. ledna zřídí i kvůli tomu bezplatnou telefonickou linku, informovala mluvčí radnice Jana Kodymová. Podobně plánují seniorům s dopravou na očkování pomoci například v Novém Boru.

Bezplatnou linku 770 14 14 14 bude v Liberci provozovat příspěvková organizace města Kontakt v pracovních dnech od 8:00 do 15:00. „Smyslem je pomoci starším spoluobčanům, z nichž někteří se můžou ocitnout v situaci, kdy si nebudou vědět rady s tím, jak se na očkování registrovat. Všem seniorům nad 80 let zároveň nabízíme i možnost se objednat a domluvit si přes dispečink naší příspěvkové organizace Kontakt odvoz na konkrétní termín očkování, který si už objednali nebo objednají," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Ředitel Kontaktu Michael Dufek uvedl, že dostatečné kapacity pro odvoz na očkování jsou schopni zajistit ve spolupráci s městem, Oblastním spolkem Českého červeného kříže v Liberci, dobrovolnými hasiči i městskou policií. „Počítáme také s tím, že se na nás může obrátit i někdo, kdo bude potřebovat ze zdravotních či jiných důvodů doprovod. I tuto službu se budeme snažit zajistit," dodal Dufek.

Také V Novém Boru počítají s podobnou pomocí. „Když nemají nikoho z rodiny, tak automobil našich sociálních služeb je na očkování dopraví, i když komplikací trochu je, že to mají v různou dobu a ještě tam musí půl hodiny čekat," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Pracovníci sociálních služeb města také pomáhají s registrací do centrálního systému očkování obyvatelům domu s pečovatelskou službou, ale i seniorům, kteří jejich služby využívají.

Registrace pro seniory nad 80 let začala v celé zemi před týdnem. Přihlašování je možné přes internet na webech registrace.mzcr.cz nebo crs.uzis.cz nebo také prostřednictvím telefonní linky 1221. Vlastní bezplatnou linku 800 880 066 se třemi operátory zřídil Liberecký kraj.

Očkování v Libereckém kraji

V kraji se zatím očkuje kvůli nedostatku vakcín jen v nemocnicích. Kraj původně počítal s otevřením velkokapacitních center od 1. února, kvůli nízkému počtu dodaných vakcín to podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude zřejmě až v březnu, možná od dubna. Velkokapacitní očkovací centra by měla být měsíčně schopna očkovat až 50.000 lidí. Největší bude v liberecké Home Credit Areně, kde budou schopni denně očkovat až 1200 lidí. V Libereckém kraji bylo zatím očkováno podle údajů ministerstva zdravotnictví ze středy 3840 lidí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNOL

Štítky koronavirus, očkování, Liberec, Nový Bor, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Martin Půta, Jaromír Dvořák, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, očkování proti COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec pomůže seniorům s odvozem na očkování proti koronaviru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.