Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj zatím očkování na covid první dávkou rušit nebude

Liberecký kraj zatím očkování proti covidu-19 první dávkou rušit nebude. Podle výpočtů má kraj vakcíny od společnosti Pfizer dostatek na přeočkování zdravotníků a seniorů druhou dávkou. Zbude také na první očkování téměř 300 seniorů starších 80 let z centrálního registru týdně, řekl krajský koordinátor očkování a radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

„Nemusíme rušit žádné očkovací termíny, protože jsme otevřeli jen ty, na které víme, že máme dávky. Těch 300 není mnoho, ale pořád je to lepší než nic," řekl Richter. Situaci by podle něj navíc měla zlepšit dodávka vakcín od firmy Moderna, kterých by měl kraj v únoru dostat 5800. Prvních deset procent dávek mělo dorazit už v pátek. „Dnes jsme dostali informaci, že to bude až příští týden. Zatím půjde do domů s pečovatelskou službou, protože to je nejrychlejší způsob, jak naočkovat velký počet lidí," doplnil radní. Vakcínu by tam podle něj mělo dostat dalších zhruba 2000 seniorů.

Podle údajů, které v úterý večer aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZ), zatím dostalo v Libereckém kraji vakcínu proti koronaviru 6005 lidí, z toho jen 150 už obdrželo i druhou dávku. Očkováno tak bylo v kraji sotva 1,4 procenta obyvatel, většinou jde o zdravotníky. Třeba v Praze už první dávku vakcíny dostaly bezmála čtyři procenta obyvatel. Nerovnoměrné rozdělování vakcín kritizoval v minulém týdnu liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Upozornil, že do poloviny ledna šla do Prahy téměř třetina dodaných vakcín a pětina do Brna. Liberecký kraj dostal jen 2,8 procenta dodávek.

V minulém týdnu už se ale situace zlepšila, i díky tomu v neděli skončilo v kraji očkování v domovech seniorů. První dávku vakcíny tam dostalo 2867 klientů a zaměstnanců, což je téměř 90 procent těch, kteří o očkování projevili zájem. „Zbylé klienty a zaměstnance zatím nebylo možné očkovat kvůli zdravotnímu stavu nebo tomu, že koronavirus nedávno prodělali, a na vakcínu si tak musí 90 dnů počkat," řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Už příští týden by mělo v domovech začít očkování druhou vakcínou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, očkování, Liberecký kraj, vakcína, Vladimír Richter, Pfizer, ODS, Moderna, Praha, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zatím očkování na covid první dávkou rušit nebude  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.