Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Liberecká nemocnice nadále hledá vhodné dárce plazmy těch, co prodělali koronavirus

Liberecká nemocnice nadále hledá vhodné dárce plazmy využitelné pro léčbu pacientů s onemocněním covid-19. Potřebuje mít okolo 20 dárců, průběžně jich má mezi deseti až patnácti, řekla primářka transfuzního oddělení v Liberci Renata Procházková. Podávání takzvané rekonvalescenční plazmy je jednou z metod při léčení pacientů se závažným průběhem onemocnění covid-19.

Najít vhodné dárce s dostatečným množstvím protilátek není podle Procházkové snadné. „Zkušenost ukazuje, že takoví dárci se generují z těch, kteří měli střední až těžší průběh covidu, minimálně s vysokou teplotou," uvedla primářka.

Ani u lidí s vážnějším průběhem onemocnění ale není jistota, že mají potřebné množství protilátek. Liberecká transfuzní stanice si ze zájemců, kteří chtěli darovat plazmu, vytipovala dosud zhruba 230 lidí. Odebrat ale mohla plazmu jen zhruba třetině z nich, ostatní dostatek protilátek neměli. Liší se i období, po jaké lze vhodného dárce využít. Na odběry plazmy se chodí jednou za dva týdny. „Máme dárce, kteří byli darovat třeba pětkrát po dvou týdnech, a pak máme dárce, kteří když přijdou podruhé po dvou týdnech, tak už jim klesají protilátky. Takže je poté vyřazujeme," uvedla lékařka transfuzního oddělení v Liberci Zdeňka Královská.

Při jednom z odběrů se získává zhruba 650 mililitrů plazmy, z čehož se připravují tři jednotky. Pacientovi s onemocněním covid-19 se podávají dvě. „Vydali jsme zatím 202 jednotek, a z toho asi polovina byla mimo Krajskou nemocnici Liberec," uvedla primářka. Rekonvalescenční plazmu z Liberce podle ní využily i nemocnice v Jablonci nad Nisou nebo České Lípě.

Zájemce o darování plazmy by měl být podle primářky zdravý a neměl by před tím nikdy dostat krevní transfuzi. Podmínkou u ženy navíc je, že dosud nebyla těhotná. „Ženy, které byly, s vysokou pravděpodobní mohou mít v plazmě protilátky, které mohou způsobovat závažné potransfuzní reakce," dodala Procházková. Zájemci o darování plazmy by se měli hlásit až několik týdnu po vyléčení z covidu-19. Podle primářky se obecně uvádí, že dostatečné množství protilátek u potenciálního dárce plazmy je mezi čtvrtým až desátým týdnem po prodělání nemoci. Bližší informace pro zájemce o darování plazmy jsou na webu nemocnice.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberec, plazma, COVID-19, Krajská nemocnice Liberec, nemoc, Nemocnice Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice nadále hledá vhodné dárce plazmy těch, co prodělali koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.