Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberecký kraj se připravuje na vyhlášení stavu nebezpečí. Dodržujte opatření dál, vyzývá hejtman

Liberecký kraj pracuje na přípravě podkladů pro vyhlášení stavu nebezpeční. Po mimořádném jednání krizového štábu o tom dnes na sociálních sítích informoval liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zároveň vyzval obyvatele kraje, aby i v případě, že nebude vyhlášen nový nouzový stav nebo stav nebezpečí, od pondělí dál dodržovali přísná hygienická opatření, nosili roušky a respirátory a nedělali rizikové činnosti a aby se snažili minimalizovat riziko nákazy pro sebe a své rodiny.

„Vyhlášením stavu nebezpečí bychom chtěli zabezpečit minimální rozsah služeb, který za normálního stavu zabezpečit neumíme. Týkalo by se to především škol určených pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví a krizové infrastruktury, týkalo by se také náhradního ubytování pro bezdomovce, lidi bez přístřeší a vykázané osoby a také humanitární pomoci, kterou kraj ve spolupráci s obcemi a humanitárními organizacemi poskytuje lidem, kteří pomoc potřebují nebo nemají nikoho blízkého," doplnil hejtman.


Klíčové pro další postup kraje bude podle Půty odpolední jednání hejtmanů s vládou. „My budeme chtít, aby ministerstvo zdravotnictví specifikovalo opatření, která má nachystaná podle zákona o zdraví obyvatel od pondělí. Která opatření bude chtít, aby fungovala i mimo nouzový stav, jaká omezení jsou připravena a musí od pondělí zůstat zachována," řekl Půta. Není podle něj možné za situace, kdy se v zemi šíří nakažlivější a agresivnější mutace koronaviru, přejít z lockdownu do úplného uvolnění. Země si podle něj nemůže dovolit, aby se v pondělí otevřely všechny provozovny, sportoviště a podobně, a je odpovědností vlády taková opatření nastavit.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek odmítla znovu prodloužit nouzový stav, který vláda vyhlásila loni od 5. října. Hrozí tak, že o nedělní půlnoci skončí všechna opatření, která jsou s ním spojená. Podle Půty bude další rozhodnutí kraje záviset na dnešním jednání s vládou a dohodě s hejtmany v rámci Asociace krajů ČR. Nevyloučil, že se kvůli tomu sejde krizový štáb kraje i o víkendu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky koronavirus, stav nebezpečí, Liberecký kraj, Martin Půta, nouzový stav, Starostové pro Liberecký kraj, vláda, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj se připravuje na vyhlášení stavu nebezpečí. Dodržujte opatření dál, vyzývá hejtman  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.