Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Požádají hejtmani o nouzový stav? Vláda dostane bianco šek, je zatím opatrný hejtman Půta

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) zatím neví, zda bude žádat vládu o vyhlášení nového nouzového stavu. Na společném postupu by se podle něj měli hejtmani dohodnout v sobotu večer.

„Vláda tak trochu spoléhá na to, jestli hejtmani podají žádost o vyhlášení nového nouzového stavu," uvedl Půta. Zatím není rozhodnutý, jaké stanovisko zaujme. „Je to věc, co zvažuji. Budeme to komunikovat a konzultovat zítra (v sobotu) v rámci našeho krizového štábu. Na druhou stranu se mi nechce být úplně v situaci, že vláda dostane bianco šek," uvedl liberecký hejtman.

Podle něj jim premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, jaká opatření budou platit v případě vyhlášení nového nouzového stavu, odpověděl, že všechna současná. „Tady mám vnitřní rozpor. Nemyslím, že všechna opatření, která fungují doteď, dávají logiku a mají smysl. Konkrétně mohu uvést zákaz nočního vycházení, případně to, že jsou zavřené malé obchody a otevřené některé velké. Osobně bych preferoval opatření, které bude řešit podlahovou plochu a počet lidí, které v tom prostoru za dodržení podmínek mohou být," uvedl.


Na jednání s vládou podle něj také zaznělo, že pokud nebude vyhlášený nový stav nouze, některá opatření se chystá vyhlásit ministerstvo zdravotnictví podle zákona o zdraví obyvatel. „Některá opatření ale podle toho nejdou. Myslím, že nejde plošně zavřít bazény, nejde plošně zavřít obchody, ale u hospod tvrdili, že to jde. A lyžařské areály nejdou," nastínil Půta.

Nebude-li vyhlášen nový nouzový stav, Liberecký kraj je připravený vyhlásit stav nebezpečí. Poslanecká sněmovna ve čtvrtek odmítla znovu prodloužit nouzový stav, který vláda vyhlásila loni od 5. října. Hrozí tak, že o nedělní půlnoci skončí všechna opatření s ním spojená. Hejtman dnes vyzval obyvatele kraje, aby i v případě, že nebude vyhlášen nový nouzový stav, od pondělí dál dodržovali přísná hygienická opatření, nosili roušky a respirátory a nedělali rizikové činnosti a aby se snažili minimalizovat riziko nákazy pro sebe a své rodiny.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, vláda, Liberecký kraj, hejtman, nouzový stav, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Andrej Babiš, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požádají hejtmani o nouzový stav? Vláda dostane bianco šek, je zatím opatrný hejtman Půta  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.