Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Téměř dvě stě výjezdů záchranky za den, třetina ke covidu. Pacienti jsou stále mladší, říká mluvčí záchranářů

Zhruba třetina výjezdů záchranné služby v Libereckém kraji je ke covidovým pacientům nebo k lidem, u nichž je podezření na toto onemocnění. Posádky záchranářů mají i kvůli tomu více práce než v době předcovidové, kdy mívaly v průměru kolem 160 výjezdů za 24 hodin. Nyní je to kolem 180 až 190, řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. „Za denní směnu to je 110 až 120 výjezdů a za noční kolem 70 až 80," dodal.

Většina výjezdů je podle něj ale stále k běžným případům jako dříve. „Mrzí nás chytré komentáře (na sociálních sítích) těch, kdo tvrdí, že je jen covid a všechny ostatní diagnózy zmizely. Především pro ně tedy opakujeme - nezmizely. My k nim vyjíždíme stále. Jen je to kvůli covidu obtížnější," uvedl Georgiev.

Za příklad dal jednu denní směnu z minulého týdne, kdy mezi 6:30 a 18:30 měly posádky záchranářů v Libereckém kraji 116 výjezdů. Z toho ke covidovým pacientům to bylo ve 28 případech a v dalších 13 k lidem, u nichž byla nákaza nejistá. „Ne vždy byly příčinou výjezdu potíže spojené s tímto onemocněním. Na našem přístupu, kdy záchranáři museli mít kompletní ochranné pomůcky, to ovšem nic nemění," uvedl Georgiev. Ve vybraném dnu byl například jeden z výjezdů k pacientovi s covidem, který měl úraz ruky a k dalšímu, jenž si stěžoval na bolest zad.


Ve zbývajících dvou třetinách případů během této denní směny šlo o výjezdy k necovidovým pacientům, kteří měli úraz, epileptický záchvat, neurologické potíže nebo si stěžovali na bolesti břicha, zad, bolest za hrudní kostí (stenokardie) či měli křeče anebo se jim špatně dýchalo. Podle Georgieva je ale kvůli covidovým pacientům nyní náročnější péče o sanitky. Dezinfekce vozů po výjezdu k nim trvá zhruba 20 minut, u necovidových případů na to je potřeba zhruba o polovinu času méně.

V Libereckém kraji epidemie koronaviru dál sílí, v mezitýdenním srovnání více nových případů přibylo každý den za předchozí tři týdny. „Situace je vážná, pacienti jsou čím dál mladší a kapacity v nemocnicích docházejí. Jediné, co pomůže je, dodržovat základní opatření - ruce, roušky nebo respirátory, rozestupy, a důsledně chránit nejen sebe, ale zejména ostatní," dodal Georgiev.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky koronavirus, Liberecký raj, zzs lk, zásahy, COVID-19, pacient, Liberecký kraj, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř dvě stě výjezdů záchranky za den, třetina ke covidu. Pacienti jsou stále mladší, říká mluvčí záchranářů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.