Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kraj přiznal, že si drží zásoby vakcíny. Změnili jsme strategii, řekl hejtman

Nemocnice v Libereckém kraji si vytvářejí zásoby vakcíny, dodávky jsou nespolehlivé a bez zásob by bylo obtížné zajistit očkování druhou dávkou v doporučeném termínu, uvedl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Problémem byla podle něj zejména spolehlivost dodávek od firmy Pfizer, u které se doporučuje očkovat druhou dávkou po třech týdnech. Bez jistých zásob by podle něj nebylo možné zahájit očkování ve velkých centrech.

„Ani já nejsem spokojený s tím, kolik jsme toho vyočkovali, změnili jsme od pondělí strategii v nemocnicích s tím, že si nikdo nebude držet zásoby na druhou vakcínu, což některé nemocnice dělaly. V neděli bude vyočkováno maximum vakcíny, kterou mají na skladu, a budeme se spoléhat na to, že vakcíny, které jsou objednány na březen a duben, se nebudou snižovat," doplnil na jednání krajského zastupitelstva Půta.

V pondělí se otevřelo pět velkokapacitních center v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. Za první den jejich fungování dostalo vakcínu 547 lidí, z toho 74 druhou dávku. Příští pondělí se chystají otevřít očkovací místo v Turnově. "Vakcín je zatím málo, a tak tam zatím budou denně očkovat kolem 20 lidí, a očkovat chtějí začít také ve Frýdlantu," řekl Půta.

Velkokapacitní očkovací centra jsou do konce týdne připravena očkovat až 2600 lidí. V dalších týdnech počty porostou, protože mají od státu přislíbeno víc vakcín. „Stále máme asi 260 míst k očkování na tento týden volných," řekl odpoledne koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS).

Řada seniorů, přestože jsou registrovaní v centrálním systému, zatím nedostala výzvu, aby si místo na očkování rezervovali. „Jde většinou o seniory, kteří se registrovali hned zpočátku. Zřejmě zůstali někde 'viset'. Těm, kdo zatím nedostali PIN, doporučujeme registrovat se znovu. V pondělí už jsme třem seniorům pomohli na našem callcentru (800 880 066) s novou registrací. Už mají i termín očkování," dodal Richter. Dál se podle něj očkuje v domovech seniorů, domech s pečovatelskou službou a také v nemocnicích.

Liberecký kraj zatím dostal podle Richtera 26 tisíc dávek vakcíny, zhruba 16 procent ve druhé polovině minulého týdne. „Není v našich silách do neděle všechno vyočkovat," poznamenal. Vakcínu v kraji zatím dostalo 10 661 lidí, z toho 6321 i druhou dávku. Téměř 35 procent očkovaných jsou senioři starší 80 let. Liberecký kraj plánuje v tomto týdnu zahájit pilotní očkování učitelů a nepedagogických pracovníků škol, kterých je zhruba 9100. Na očkování zatím vyčlenil 2200 dávek.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Liberec

Štítky koronavirus, očkování, Liberecký kraj, vakcíny, vakcína, nemocnice, Martin Půta, Pfizer, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Richter, ODS, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marta Pantůčková

Hlavne, že se od začátku mluvilo o tom, že se budou očkovat nejdříve lidi nad 80 a rizikove skupiny. Ockuji se všichni a na ty se nějak zapomnělo. Ticho po pěšině.

Čtvrtek, 25. února 2021, 09:01Odpovědět

Kraj přiznal, že si drží zásoby vakcíny. Změnili jsme strategii, řekl hejtman  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.