Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V liberecké nemocnici začali pomáhat dobrovolníci přes červený kříž

V přetížené liberecké krajské nemocnici začali v pondělí vypomáhat dobrovolníci, jejichž pomoc organizuje Český červený kříž (ČČK). Budou jezdit na třídenní turnusy z celé republiky. V každé denní i noční směně budou čtyři dobrovolníci, každý absolvuje v turnusu tři dvanáctihodinové směny, řekl ředitel Oblastního spolku ČČK Liberec Ondřej Hradec.

„Tato pomoc je v návaznosti na kurz základů moderního ošetřovatelství, který červený kříž spustil už někdy v září pro širokou i laickou veřejnost v základech a přímé péče o pacienty na lůžku," uvedl Hradec.

Mluvčí krajské nemocnice Liberec Václav Řičář uvedl, že jim tito dobrovolníci pomohou hodně. „Uvolní nám to trochu ruce. Personál, který může pracovat na intenzivních provozech, ale byl zaseknutý na standardních odděleních, se nám pro intenzivní lůžka uvolní. Je to více než vítaná pomoc," dodal. S nedostatkem personálu se liberecká nemocnice potýká kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem. Jen za poslední týden počet hospitalizovaných s koronavirem stoupl skoro o 40. V nemocnici bylo v pondělí ráno 213 pacientů s covidem, z toho 43 potřebuje intenzivní a 142 akutní péči.


Dobrovolníci ČČK by měli zejména vypomoci zdravotním sestrám. „Nemají velké kompetence, nemohou dělat invazivní věci, lékování a tak podobně, ale jsou jako pomoc, aby mohli odlehčit zdravotnickému profesionálnímu personálu. Třeba polohují pacienta na lůžku, podávají mu stravu, kontrolují dodržování pitného režimu, starají se o čistotu lůžka a prostoru okolo, o komunikaci s pacienty a základní monitoring životních funkcí," uvedl Hradec.

Liberecká nemocnice je podle něj v kraji zatím jediná, kde dobrovolníci organizovaní červeným křížem zatím pomáhají. Další zájemce o výpomoc červený kříž dál hledá. „Pořád je sháníme, protože nevíme, jak dlouho to bude. Předpokládáme, že zatím to bude na březen," uvedl Hradec. Pomoc podle něj shání po celé zemi. „I dnešní noční směna přijede do Liberce z Prahy," dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Liberecký, Krajská nemocnice Liberec, Český červený kříž, pacient, Liberec, COVID-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké nemocnici začali pomáhat dobrovolníci přes červený kříž  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.