Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praktičtí lékaři v Libereckém kraji zatím očkovali jen omezeně

Do očkování proti koronaviru se v Libereckém kraji rozhodlo zapojit 145 praktických lékařů, zatím ale očkovali jen omezeně. První dávky vakcíny AstraZeneca obdrželi v polovině února, první dávku tehdy dostalo 413 klientů ve 28 ordinacích. Dalších 1900 dávek této vakcíny si rozdělí v tomto týdnu, v úterý ji kraj rozvezl do lékáren v páteřních nemocnicích, kde si je mohou vyzvednout, řekl koordinátor očkování v kraji Vladimír Richter (ODS). Do konce týdne by podle něj mělo dorazit dalších 1600 dávek, i ty rozdělí lékařům.

Vakcína do Libereckého kraje dorazila už v pátek, teprve v pondělí večer dostal ale koordinátor informace o objednávkách jednotlivých lékařů. Oficiální distributor by mohl rozvézt jen celá balení po 100 dávkách vakcíny, v takovém případě by se ale dostalo jen na 19 lékařů. Aby kraj uspokojil co nejvíce ordinací, rozhodl se balení rozdělit. „To ale může udělat jen lékárník, proto si vakcínu musíme vyzvedávat v lékárně," řekla předsedkyně Sdružení praktických lékařů Liberecka Zuzana Kofferová. Sama se chystá zahájit očkování nejdříve v pátek, ale možná až v pondělí, nejprve totiž musí pacienty obvolat.

K očkování u praktického lékaře není možné se registrovat do centrálního systému, pacienti se musí domluvit se svým praktickým lékařem. Ten navíc může dát vakcínu nejen seniorům starším 70 let, ale může rozhodnout také o očkování mladších pacientů z rizikových skupin, jako jsou onkologičtí pacienti nebo třeba diabetici. „Mám několik seznamů pacientů, kteří mají o očkování zájem, první se hlásili už v době, kdy u nás vakcíny ještě ani nebyly k dispozici," dodala Kofferová.

S očkováním začal Liberecký kraj 4. ledna, vakcínu proti koronaviru zatím dostalo 24.821 lidí, z toho 8078 i druhou dávku. Více než polovina očkovaných jsou senioři starší 70 let. V kraji se očkuje v sedmi velkokapacitních centrech v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech, Jilemnici, Turnově a Frýdlantu. V tomto týdnu v nich chtějí očkovat až 9000 lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky koronavirus, lékaři, očkování, Liberecký kraj, praktický lékař, vakcína, Vladimír Richter, AstraZeneca, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktičtí lékaři v Libereckém kraji zatím očkovali jen omezeně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.