Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Respirátory nejen zdravotníků zdobí srdíčka. Jde o nesouhlas s demonstracemi a dezinformacemi

V pátek 12. března na Facebooku odstartovala událost s názvem Iniciativa zdravotníků – důvěřujte nám! Potrvá dva týdny, tedy do 26. března, a jejím cílem je lidem dokázat to, že zdravotníci dělají pro záchranu lidských životů a také pro návrat situace zpět k normálu maximum. Zároveň chce tato iniciativa ukázat zdravotníkům, že naprostá většina lidí důvěřuje jim, nikoliv dezinformátorům a organizátorům nejrůznějších demonstrací a protestů.

Hlavními organizátory iniciativy jsou dva lékaři – Radovan Hudák z motolské nemocnice a Jan Přáda z Všeobecné fakultní nemocnice, který vede sekci mladých lékařů v České lékařské komoře.

Lidé, kteří jejich myšlenku podporují, si mohou na svůj respirátor symbolicky nakreslit malé srdíčko jako důkaz odhodlání, respektu a víry v to, že pandemickou krizi lze překonat jen společným úsilím.

Iniciativa vznikla jako reakce na demonstrace, které proběhly minulý víkend v Praze.

„Chceme podpořit všechny zdravotníky (lékaře, sestry, záchranáře, sanitáře, fyzioterapeuty, psychology a studenty všech těchto oborů), aby s lidmi více mluvili a sdíleli své zkušenosti z nemocnic, nebo své odborné znalosti,“ píše Iniciativa zdravotníků na výše zmíněné facebookové události.

Cíle iniciativy směrem k veřejnosti:

1. Milí spoluobčané, jsme v tom s vámi. I my zdravotníci jsme už unavení ze současné krize a všemožných omezení. Taktéž nás nebaví nosit respirátory a ochranné pomůcky, ale přesto je na sobě máme 12-24h denně, abychom chránili své i vaše zdraví. Prosíme vás, noste je taky!
2. Milí spoluobčané, taky bychom chtěli jít na náměstí říct svůj názor, ale víme, že shromažďování lidí je jedním z hlavních faktorů šíření viru. Prosíme vás, nechoďte na hromadné akce a vyhýbejte se větším skupinám lidí.
3. Milí spoluobčané, důvěřujte nám. Toto je stěžejní část této iniciativy. Nevěřte pseudoodborníkům, kteří zpochybňují vakcíny, nebo ze sebe dělají experty na experimentální léky (např. ivermektin). Věřte nám zdravotníkům, že vám podáváme všechny dostupné léky, které vám můžou pomoct. Nejlepším lékem, který nyní máme, je jednoznačně vakcína, tak se prosím běžte očkovat hned, jak to pro vás bude možné.

Cíle iniciativy směrem k zdravotníkům:

1. Drazí zdravotníci v první linii, mluvte! Podělte se s veřejností o tom, co prožíváte v nemocnicích, sdílejte fotky i příběhy. Pokud totiž zdravotníci mlčí, dezinformátoři vyhrávají.
2. Drazí zdravotníci, vzdělávejte! Nejste-li v první linii, najděte si trochu času a edukujte veřejnost o významu očkování, prezentujte lidskou formou vědecké články, nebo dávejte rady jak se vyhnout psychickým a fyzickým následkům covidu, nebo i homeofficu.
3. Drazí zdravotníci, vydržte! Obrovské množství lidí vám za vaši práci děkuje, věří vám a pomáhá vám tím, že dodržují opatření. Nevzdávejte se prosím.

Cíle iniciativy směrem k vládě, justici a policii:

1. Vážená vládo, pomozte nám a zajistěte očkování pro všechny občany v co nejkratší době.
2. Vážená policie, zastavte porušování protiepidemických pravidel. Doba, kdy stačila napomenutí je dávno pryč. Nedovolte, aby opět běhaly tisíce lidí v rámci demonstrací po městech, zatímco nemocnicím docházejí poslední lůžka.
3. Vážená justice, trestejte šíření poplašných zpráv (zejména na sociálních sítích) a úmyslné šíření nového koronaviru a šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti.
Chcete-li kromě výše zmíněných bodů symbolicky podpořit zdravotníky? V tom případě namísto tleskání na balkónech si (nejenom) 12. 3. nakreslete malé srdíčko na svůj respirátor, na znamení vzájemného respektu, spolupráce a odhodlání zvládnou tuto koronavirovou krizi společně. Děkujeme.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook události, Lenka Dvořáková

Štítky srdce, respirátor, iniciativa, nesouhlas, dezinformace, demonstrace, zdravotníci, covid, zdravotnický pracovník, Facebook, Fakultní nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Česká lékařská komora, koronavirová krize, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Respirátory nejen zdravotníků zdobí srdíčka. Jde o nesouhlas s demonstracemi a dezinformacemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.