Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Některá oddělení liberecké nemocnice se z covidových jednotek vrací do běžného provozu

Řada oddělení Krajské nemocnice Liberec se v minulých týdnech proměnila na covidové jednotky. Nyní se některá vrátí do běžného režimu. Jako první přijde na řadu neurochirurgie.

Do běžného provozu by se měla vrátit příští týden, informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář. „Personál dostal na tento týden volno, aby si odpočinul a načerpal síly," dodal.

Neurochirurgie byla podle něj vybrána jako první kvůli tomu, že poskytuje takzvanou centrovou péči. Slouží tedy nejen 440.000 obyvatelům kraje, ale ošetřuje pacienty z celé země. „U těchto pacientů je velké nebezpečí z prodlení, v tomto ohledu je návrat neurochirurgie ke svému účelu nezbytný," dodal Řičář.

Liberecká nemocnice kvůli nárůstu počtu pacientů s koronavirem musela v minulých týdnech takzvaně reprofilizovat na covidové jednotky kolem deseti svých oddělení. Podle Řičáře budou ve čtvrtek situaci znovu vyhodnocovat a rozhodovat, zda bude možné vrátit původnímu účelu další oddělení.

Nemocnice v Liberci má nyní 259 lůžek vyčleněných pro covidové pacienty, v době největšího náporu před 14 dny jich měla 306. Maximem bylo 213 hospitalizovaných s covidem, nyní jich je v nemocnici 160. Z nich intenzivní péči potřebuje 44 lidí a 100 akutní.

Další nemocnice v kraji zatím počty lůžek určené pro covidové pacienty nesnížily, počty hospitalizovaných klesají v kraji pomalu. V pěti nemocnicích a léčebně ve Cvikově bylo dnes ráno 438 pacientů s covidem, maximem bylo 500 z minulého pondělí. Nejhůře je na tom nyní českolipská nemocnice, která je na hraně své kapacity. Má obsazených všech 86 lůžek určených pro covidové pacienty, kteří potřebují intenzivní a akutní péči. V minulých dnech byli proto někteří pacienti s koronavirem převáženi do jiných nemocnic v kraji. Českolipská nemocnice je na tom v kraji nejhůře kvůli stále vysokému počtu nových případů koronaviru v tomto regionu. Za posledních sedm dnů v přepočtu na 100.000 obyvatel na Českolipsku přibylo 805 nově nakažených. Na Jablonecku to bylo podle tohoto přepočtu 546, na Liberecku 471 a na Semilsku 393 případů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, pacient, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá oddělení liberecké nemocnice se z covidových jednotek vrací do běžného provozu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.