Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 123 nakažených

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji dalších 123 případů koronaviru, o 31 méně než o týden dříve. Přestože počty nově odhalených případů v kraji v posledních týdnech soustavně klesají, v rámci Česka patří spolu s Jihočeským krajem k nejhorším.

V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá v obou krajích za poslední týden 28 nových případů nákazy. Poprvé od loňského září ale v průběhu týdne s covidem nikdo nezemřel. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví (MZ).

Zlepšuje se situace na Českolipsku, kde od druhé poloviny května odhalily laboratoře 88 případů koronaviru, u dalších pěti lidí na Novoborsku se potvrdila varianta delta známá i jako indická. „V současné době v ohnisku přibývají pouze ojedinělé případy, a to případy aktivně vyhledané, to je kontakty dříve nemocných," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Nejhorší situace je na Jablonecku

První případ nákazy novým koronavirem odhalily laboratoře v Libereckém kraji loni 11. března. Od té doby se nakazilo 80.622 jeho obyvatel, 98 procent z nich už se ale vyléčilo. Naopak s koronavirem nebo v jeho důsledku v kraji zemřelo 1281 lidí, z toho za poslední týden žádný, což je poprvé od loňského září.

Aktuálně je v kraji nejhorší situace na Jablonecku, kde za poslední týden připadá na 100 000 obyvatel přes 32 nových případů koronaviru, jen o málo lepší je situace na sousedním Liberecku. Pod hranicí 25 případů na 100 000 obyvatel je v kraji aktuálně jenom Českolipsko s méně než 19 nakaženými za poslední týden. Zlepšuje se i situace v nemocnicích, které se starají o 17 pacientů s koronavirem. Nemocnice tak postupně obnovují plánovanou péči a operativu.

V kraji přibývá i očkovaných, lékaři a očkovací centra už aplikovali 247.338 dávek. Alespoň první dávku vakcíny v Libereckém kraji dostalo 171.656 lidí, což je téměř 39 procent z 442.480 jeho obyvatel. Kompletní očkování má 75.682 lidí, tedy něco přes 17 procent lidí v kraji. V posledním týdnu bylo očkováno přes 25.000 lidí, ve všedních dnech aplikují lékaři až 5000 vakcín.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, Česko, Jihočeský kraj, okres Česká Lípa, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, okres Jablonec nad Nisou, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 123 nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.