Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Indická mutace koronaviru delta se v Libereckém kraji zřejmě šíří už komunitně

Národní referenční laboratoř (NRL) zkoumáním pozitivních vzorků kontroluje, jak se v Česku šíří různé varianty koronaviru. Za tu nejnebezpečnější je aktuálně považována varianta delta, takzvaná indická mutace. Tu laboratoř odhalila u několika vzorků a podle laboratoře se v Libereckém kraji může šířit komunitně.

Co to znamená? Že se nedaří dotrasovat, kde se pozitivně testovaní lidé nakazili. A to může být problém, nemoc se pak může začít nekontrolovaně šířit. 

„Detekce varianty delta, s podezřením na komunitním šíření v Libereckém a v Jihočeském kraji, by měla být znamením, že důsledná kontrola všech osob jakýmkoli způsobem překračujících naše hranice, je opodstatněná,“ uvedla ke zjištění NRL její vedoucí Helena Jiřincová.

Podle ní NRL spolupracuje s kolegy ze Saska. Právě cestováním mezi Libereckým krajem a Saskem se varianta delta na Liberecku šíří. „Ve třech týdnech byly vždy v Libereckém kraji potvrzeny detekce varianty delta, a to v rámci lokalizovaných klastrů. Ohniska lze propojit s cestovní anamnézou,“ dodala Jiřincová.

NRL tak nyní doporučuje sekvenovat všechny vzorky pozitivní na koronavirus. 

Testy v Česku v úterý potvrdily 131 případů koronaviru, o třetinu méně než před týdnem. Na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden méně než osm nakažených, tedy nejméně od loňského července. Reprodukční číslo se dál drží nad 0,8, šíření nákazy tak zpomaluje. V nemocnicích je s nemocí covid-19 méně než 80 lidí. Zdravotníci za úterý rozdali téměř 109 tisíc dávek očkování proti covidu-19, mírně méně než o týden dřív. Koronavirus se v Česku dosud prokázal téměř u 1,67 milionu lidí, s nákazou zemřelo 30 289 lidí. Zdravotníci dosud rozdali téměř 7,46 milionu dávek. Většina používaných vakcín je dvoudávková, hotové očkování má téměř 2,7 milionu lidí. Alespoň jednu dávku od počátku vakcinace koncem loňska dostalo 4,76 milionu lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky delta, mutace, indická, koronavirus, Liberecký kraj, nrl, COVID-19, laboratoř, varianta Delta viru SARS-CoV-2, Česko, Sasko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Indická mutace koronaviru delta se v Libereckém kraji zřejmě šíří už komunitně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.