Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nakažených koronavirem v Libereckém kraji přibývá, v nemocnici ale nejsou

Nakažených koronavirem v Libereckém kraji pomalu přibývá. V posledním týdnu laboratoře nákazu odhalily u 38 lidí, to je o dva víc než před týdnem. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden devět nových případů, o týden dřív jich bylo osm. Nejvíce nakažených v přepočtu na obyvatele je na Liberecku, nejméně na sousedním Jablonecku.

Průběh onemocnění u nakažených je většinou mírný. Poslední úmrtí v souvislosti s covidem je v kraji podle údajů ministerstva z 21. června. Za celý červen zemřeli čtyři lidé, je to nejméně od loňského srpna. V květnu bylo úmrtí 27. I díky tomu se už nemocnice v kraji postupně vrátily k běžné péči, pro pacienty s koronavirem jsou určena lůžka na infekčním oddělení Krajské nemocnice Liberec. „Žádné pacienty s koronavirem ale aktuálně nemáme," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

První případ koronaviru odhalily testy v Libereckém kraji loni 11. března, od té doby se covidem-19 v kraji nakazilo 80 831 lidí, což je zhruba 18 procent obyvatel. Většina už se ale z nemoci vyléčila.V kraji pokračuje očkování, alespoň první dávku vakcíny dostalo 209 152 lidí, to je přes 47 procent z 441 823 obyvatel kraje. Kompletní očkování má 153 996 z nich, to je bezmála 35 procent obyvatel kraje. Za poslední týden lékaři očkovali 22 920 lidí, to je v průměru 3270 denně. Více než tři čtvrtiny představovaly druhé dávky očkování.

Vzhledem k poměrně nízké proočkovanosti je v kraji velký zájem o testování, které je podmínkou pro návštěvu kulturních akcí, sportovišť i restaurací. Největší zájem je o PCR testování. V rezervačním systému Libereckého kraje je víc volných míst na PCR testy až na druhou polovinu srpna, volná místa lze ale najít i dnes nebo o víkendu. Větší šance je v případě antigenních testů, kde je zájem menší. Třeba v krajském městě ale nabízejí PCR a antigenní testy i soukromé společnosti, lidé je najdou například u nákupních center. I tady je třeba se většinou předem objednat, volná místa u nich lze ale najít i na neděli nebo v pondělí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, COVID-19, nemocnice, okres Jablonec nad Nisou, očkování, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených koronavirem v Libereckém kraji přibývá, v nemocnici ale nejsou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.