Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberecká onkologie spustila ambulanci prevence. Vyšetření stojí téměř deset tisíc

Liberecká krajská nemocnice má v provozu ambulanci onkologické prevence. Jde o placenou službu, vyšetření bude stát bezmála 10 000 korun.

Určené je pro lidi, kteří nemají příznaky onemocnění, ale mají pocit, že jsou ohroženi nádorovým onemocněním, třeba dědičně. Novináře dnes o tom informoval lékařský ředitel nemocnice Tomáš Jirásek.

Nejlepší nádor je ten včas zachycený

„Nejlepší nádor v uvozovkách je ten, který je zachycený včas. V době, kdy se jedná o nádor nepokročilý, který nepostihuje nějak více zasažený orgán, případně se nešíří do dalších orgánů, nezakládá vzdálená ložiska, ty takzvané metastáze. A k tomu má sloužit tato prevence," řekl Jirásek.

Podle něj jsou v Česku tři základní programy na screening nádorů, které poskytuje i liberecká nemocnice. „Na druhou stranu existuje velké množství nádorů, které těmi třemi základními screeningy nejsou pokryté. A smyslem tohoto preventivního programu je zaměřit se a s pomocí některých metod pro klienta udělat program vyšetření, abychom v co možná nejčasnějším stadiu zachytili jeho případné nádorové onemocnění," dodal.

Čím dříve se podaří nádor odhalit, tím je větší šance na vyléčení. Ani v ambulanci onkologické prevence ale neodhalí všechny typy nádorů, vyšetření bude zaměřené na nejčastěji se vyskytující onkologická onemocnění. „Které se mohou v projevovat i v časném stadiu nějakou laboratorní odchylkou nebo eventuálně nějakým nálezem na rentgenu hrudníku a sonografie břicha," uvedl primář oddělení radiační onkologie liberecké nemocnice Igor Richter. Podle něj nebudou například schopni při tomto preventivním vyšetření odhalit zhoubné nádory mozku. „Protože dodělávat nějaké zobrazovací vyšetření, rezonance mozku by bylo samozřejmě pro ten systém nákladné a zatím se o tom neuvažuje," dodal.

V republice jsou tři nebo čtyři takové ambulance, Liberec se inspiroval v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Do ambulance se bude možné objednat každý čtvrtek mezi 8:00 a 15:00 přes telefonní číslo 778 971 792. Pro muže stojí vyšetření 9700 korun, pro ženy 8800 Kč bez mamografického vyšetření a s ním o 1000 korun více. I s ohledem na to, že jde o placenou službu, nedokážou podle přednosty Komplexního onkologického centra liberecké nemocnice Jiřího Bartoše dopředu odhadnout zájem. „Zatím nedokážeme predikovat, jaká bude úspěšnost toho projektu, protože samozřejmě, aby to tak bylo, tak těch klientů musí být vyšetřeno velké množství. A to si neděláme úplně iluze, pokud tady ta platba bude dál v této výšce, že se lidí bude hlásit hodně," dodal. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře už nyní řada zdravotních pojišťoven klientům na preventivní onkologická vyšetření přispívá ve svých preventivních programech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Liberec, nemocnice, onkologie, vyšetření, rakovina, prevence, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Jiří Bartoš, Masarykův onkologický ústav, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká onkologie spustila ambulanci prevence. Vyšetření stojí téměř deset tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.