Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Více pohybu pro předškoláčky. Pilotního programu se zúčastnilo sedmnáct školek z Libereckého kraje

Udělat kotoul, vylézt na bednu, přeskočit překážku – to bývá pro mnoho dnešních předškoláků nadlidský úkol. Pomoci učitelkám a rodičům zlepšit pohybovou gramotnost dětí má v plánu projekt Sportimáček, který se na podzim rozjel v Libereckém kraji. Pilotního programu se zúčastnilo na 40 ředitelek a učitelek ze 17 mateřských škol z Liberce a dalších měst Libereckého kraje.

„Učitelky v mateřských školách se často bojí s dětmi některé sportovní aktivity provozovat, aby si děti neublížily a nezranily se,“ říká předsedkyně spolku Sportimáček a lektorka Lucie Jakubcová.

Podle ní pohyblivost dětí rok od roku klesá, na čemž se samozřejmě podepisuje i dnešní online doba. „Proto jim chceme ukázat, že pohyb je především zábava a že se není čeho bát,“ dodává Jakubcová, která má s trénováním dětí více než 25letou zkušenost i jako vedoucí A-Stylu.

Semináře pro učitelky

Do projektu se zapojila například liberecká školka V Zahradě. „Sportimáček nás i rodiče oslovil hned při prezentaci v naší mateřské škole, kde si mohly děti společně s rodiči pohybové dovednosti vyzkoušet,“ řekla ředitelka školky Miroslava Jonášová.

Učitelky ze školek pak navštívily semináře, kde se učily, jak děti při rozcvičce zahřát, aby je to bavilo, jak lze využít opičí dráhy pro trénink základních pohybů, jako jsou přeskoky, podlézání nebo rozběhy a také trénovaly, jak s nimi bezpečně válet sudy či jak je nastavit a správně zabalit do kotoulu, aby si při něm neublížily.

Podpora z Jablonce

Projekt už podpořila například i jablonecká radnice, kde se do něj zapojily tři školky a podle náměstka jabloneckého primátora Davida Mánka (ANO) radnice v příštím roce v případě pozitivních ohlasů podpoří jeho rozšíření i do dalších školek ve městě. 

„Svojí podporou chceme zároveň jít naproti místním sportovním klubům, od nichž často slýchám, jak se dnešní online doba neblaze podepisuje na úrovni pohybové zdatnosti dětí. Cíl je tedy jednoznačný – pomoci dětem lépe zvládat základní pohybové dovednosti a koordinaci pohybů, podpořit jejich zdravý růst a vývoj už v raném věku v prostředí mateřských škol," řekl Mánek.

Jablonec projekt podpořil osmdesáti tisíci korunami. „Peníze od města využijí mateřské školy na nákup gymnastické sady pro rozvoj pohybové gramotnosti, metodických materiálů a instruktážního videa. Na semináři se navíc pedagogové naučí, jak s vybavením pracovat, aby dětem zajistili co nejlepší rozvoj pohybových dovedností," doplnila mluvčí radnice Jana Fričová.

Ohodnoť článek

Foto Sportimáček

Štítky sportimáček, školky, projekt, pohyb, Liberecký kraj, mateřská škola, Liberec, ANO 2011, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více pohybu pro předškoláčky. Pilotního programu se zúčastnilo sedmnáct školek z Libereckého kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.