Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Potvrzeno. Žena z Liberce má koronavirovou variantu omikron

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu dnes oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ varianty v republice. Probíhají testy dalších vzorků lidí, kteří byli s ženou na zájezdu, žádný zatím novou variantu koronaviru nepotvrdil. Podle vicepremiéra v demisi Hamáčka nyní probíhá prioritní trasování kontaktů nakažené ženy.

„Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd," řekla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

Premiér v demisi, Andrej Babiš (ANO) na twitteru o víkendu napsal, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná. Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Podle Babiše byla žena v Namibii s fotoexpedicí.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji zatím k dnešnímu dni nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. „Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

Podle vícepremiéra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) se budou kontakty nakažené ženy trasovat prioritně. „U kontaktů probíhá prioritní trasování a hygienické stanice mají pokyn sekvenovat vzorky od všech, kdo jsou covid pozitivní a byli na celém kontinentu v Africe, v Izraeli či Hongkongu," řekl.

Podle něj je dobře, že byl zaveden nouzový stav, lidem vracejícím se z rzikových zemí by jinak nešla nařídit samoizolace. „To by bez něj nešlo, protože tak rozhodl soud," vysvětlil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Namibie, koronavirus, Liberecký kraj, covid, test, omikron, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, COVID-19, Liberec, Jan Hamáček, Krajská nemocnice Liberec, Světová zdravotnická organizace, Česko, Andrej Babiš, Jihoafrická republika, Akademie věd České republ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno. Žena z Liberce má koronavirovou variantu omikron  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.