Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Covidových pacientů v liberecké nemocnici přibývá. Poprvé od jara jich je více než sto

Počet pacientů s covidem v liberecké krajské nemocnici (KNL) stoupl poprvé od poloviny letošního dubna nad 100. V neděli jich bylo 102, včera ráno o dva méně - 100.

Nárůst za poslední týden je o více než třetinu. Nemocnice podle jejího mluvčího Václava Řičáře musela v minulých dnech přeměnit na péči o covidové pacienty další oddělení.

„Reprofilizovali jsme stanici neurochirurgie," řekl Řičář. Už dříve musela nemocnice obdobným způsobem pro péči o covidové pacienty upravit stanice na kožním a cévním oddělení. „Pacienti s covidem jsou i na kardio a plicním a na interní jednotce intermediární péče," řekl Řičář. Ze 100 pacientů s covidem v nemocnici potřebovalo v pondělí ráno intenzivní péči 26 lidí, na lůžkách s podporou dýchání jich bylo 68 a na následné péči šest.

Nemocnice se snaží zachovat i běžnou péči

I přes nárůst covidových pacientů se podle mluvčího KNL snaží zachovat v co nejširším rozsahu i běžnou péči o ostatní pacienty. Pomáhá tomu, že pod libereckou nemocnici patří i turnovská a frýdlantská. „My jsme minulý týden chirurgickou péči zvládli přeorganizovat tak, že za cenu velkého zatížení personálu jsme to odoperovali i v Turnově a Frýdlantu," uvedl Řičář. Zatím ale neví, zda se jim to podaří zvládnout i tento týden s ohledem na rostoucí počet pacientů s covidem. „Nějaký vliv to bude mít, nedokážu předem říci, jak zásadní. Začínáme se blížit k číslům, u kterých jsme doufali, že se nedostaneme. To je jedna věc. Druhá věc je, že personál je unavený, demotivovaný, situace není jednoduchá," dodal.

Nemocnice i proto využívá také brigádníky jako výpomoc pro lůžková oddělení. „Byli jsme příjemně překvapeni, protože se nám na výzvu přihlásilo asi 100 lidí, ze kterých jsme si vybrali v první vlně bezmála 20," řekl mluvčí liberecké nemocnice. Radost má z toho, že se přihlásili i lidé, kteří mají zkušenosti s prací ve zdravotnictví. „To znamená, že víceméně vědí, do čeho jdou," dodal Řičář. Nemocnici vypomáhá také pět vojáků a další dva jsou v mobilním odběrovém týdnu.

Liberecká nemocnice se stará zhruba o polovinu všech hospitalizovaných s covidem v Libereckém kraji. Včera ráno jich ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji bylo 209 a z nich 52 na oddělení ARO či JIP. Za nejhoršího stavu v polovině března bylo v nemocnicích v kraji 500 covidových pacientů, z toho 300 jich bylo hospitalizovaných v Liberci.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky nemocnice, koronavirus, Liberec, pacient, Krajská nemocnice Liberec, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covidových pacientů v liberecké nemocnici přibývá. Poprvé od jara jich je více než sto  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.