Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Další tři potvrzené případy omikronu v Libereckém kraji. Všichni mají lehký průběh nemoci

Hygienici v Libereckém kraji čekají na potvrzení dalších dvou případů s podezřením na variantu covidu omikron. Všichni pozitivní přijeli ze zahraničí, řekla pod dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje zástupkyně ředitele krajské hygienické stanice Eva Nekvindová. Sekvenace v laboratoři Krajské nemocnice Liberec dnes potvrdila tři nové případy nákazy novou variantou u staršího manželského páru a mladé žena, všichni se do Česka vrátili ze zahraničí.

V případě manželského páru vytrasovali hygienici podle Nekvindové jeden rizikový kontakt, dotyčný je v karanténě. U mladé ženy bylo vytrasovaných kontaktů víc, všichni jsou v karanténě. „V rámci předběžné opatrnosti sledujeme i širší kontakty," řekla. Všichni pozitivně testovaní na omikron mají podle hygieničky lehký průběh, nikdo zatím nepotřeboval hospitalizaci. S prvními nakaženými, kteří se v kraji objevili koncem listopadu nemají podle ní nové případy žádné spojení.

V Libereckém kraji je tak pět potvrzených případů varianty omikron. První oficiálně potvrzený případ omikronu v ČR byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým nakaženým byl člověk s úzkým kontaktem právě na tuto ženu. Hygienici poté odhalili dalších sedm nakažených na jižní Moravě. Po jednom případu mají i hradecký a Moravskoslezský kraj.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Tato varianta může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta.

Epidemie koronaviru je v Libereckém kraji na ústupu, v rámci Česka je ale situace druhá nejhorší. Za posledních sedm dní připadá v kraji na 100 tisíc obyvatel 786 nový případů koronaviru, víc nakažených hlásí jen Vysočina. Za předchozích sedm dnů přibylo 3478 nově potvrzených případů, o týden dříve jich bylo 4059. Mírně se zlepšila i situace v nemocnicích, dnes ráno bylo v kraji hospitalizováno 192 lidí s covidem, z nichž 37 potřebovalo intenzivní péči. O týden dříve bylo hospitalizovaných 204 a ve vážném stavu 52 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberec, omikron, Liberecký kraj, COVID-19, Česko, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec, Světová zdravotnická organizace, pandemie covidu-19, Afrika, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další tři potvrzené případy omikronu v Libereckém kraji. Všichni mají lehký průběh nemoci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.