Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecká nemocnice buduje potrubní poštu za více než dvaadvacet milionů

Liberecká krajská nemocnice buduje potrubní poštu za více než 22 milionů korun bez daně, práce by měly skončit do letošního září. Nemocnice od ní očekává zejména to, že výrazně urychlí dopravu vzorků biologického materiálu k analýze do laboratoří. Využije ji ale i při přepravě léků, drobného zdravotnického materiálu či dokumentů.

„Výrazně se přeprava vzorků zrychlí. Dnes, když jdete z transfuzní stanice, tak to trvá třeba deset, 15 minut. Potrubní poštou to tam bude zhruba za tři minuty," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. V nemocnici se podle něj každý den přepraví několik tisíc biologických vzorků.

Nemocnice dosud měla potrubní poštu jen mezi dvěma patry na oddělení nukleární medicíny, kterou zřídila při modernizaci tohoto oddělení v roce 2015. Její zavedení nejen zrychlilo přepravu vzorků, ale pomohlo i sestrám. Před tím musel personál radiofarmaka používaná při vyšetření pacientů nosit ze suterénu po schodech v krabici stíněné olovem, která byla velmi těžká.

Nemocnice nyní staví skoro dva kilometry potrubní pošty, která propojí osm budov nemocnice a bude mít 33 stanic. „Dopravní systém bude pneumaticky přepravovat zásilky ve speciálních pouzdrech mezi různými odděleními nemocnice rychlostí pět metrů za sekundu (18 km/h)," dodal mluvčí nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky nemocnice, stavby, Liberec, potrubní pošta, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice buduje potrubní poštu za více než dvaadvacet milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.