Počasí dnes2 °C, zítra6 °C
Pondělí 18. listopadu 2024  |  Svátek má Romana
Bez reklam

Hygienici kontrolovali stravovací zařízení v kraji. Uzavřeli provozovnu na Liberecku

Hygienici ve druhém čtvrtletí v Libereckém kraji provedli 215 kontrol v provozovnách společného stravování. V jedné na Liberecku byly nedostatky tak závažné, že nařídili její uzavření. Uvnitř našli velké množství prošlých či plesnivých potravin, plíseň byla i na stěnách.

„Provozovna byla celkově ve špatném stavu, to znamená, že tam bylo třeba vysklené okno, byl tam nepořádek, plíseň na stěnách. Byl nalezený také velký objem potravin, které byly prošlé, které byly plesnivé," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Počet kontrol v letošním druhém čtvrtletí je podobný, jako byl ve stejném období v roce 2019. V letech 2020 a 2021 čísla výrazně ovlivnila pandemie covidu-19 a s ní spojená omezení provozu restaurací.

Podle zjištění hygieniků nebyl v provozovně třeba ani dostatečný počet dřezů a velké nedostatky byly také ve skladování potravin. „To znamená byly skladované neoznačené polotovary, byly tam nepopsané věci v mrazáku a špatný byl i způsob rozmrazování potravin," řekla Balašová. Provozovna je stále uzavřená. „Provozovatel nám musí dát zprávu o odstranění nedostatků, na základě toho my tam pojedeme a zkontrolujeme. To se zatím nestalo," dodala mluvčí hygieniků.

Hygienici uložili 45 pokut

Nedostatky odhalili hygienici při kontrolách od začátku dubna do konce června i v dalších provozovnách v kraji. Uložili 45 pokut celkem za 215 500 korun a k tomu nařídili třikrát likvidaci potravin či pokrmů, dvakrát sanitaci a dvakrát zákaz používání nejakostní pitné vody z individuálního zdroje.

V předchozích dvou letech počty kontrol ovlivnila covidová pandemie, poslední srovnatelný je tak rok 2019, kdy za II. čtvrtletí hygienici provedli v kraji 240 kontrol, uložili 38 pokut za 144 000 Kč a nařídili pětkrát likvidaci potravin a čtyřikrát sanitaci provozovny.

Výrobníky ledu plné nečistot

Letos se hygienici ve zvýšené míře zaměřují i na kontroly sanitačních postupů výrobníků ledu, v kraji je ve II. čtvrtletí provedli ve 29 provozovnách. V osmi případech zjistili nedostatky z hlediska čistoty výrobníku ledu, zejména ve výrobní části těchto zařízení, kdy na povrchu byly nánosy nečistot a plísně. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici pět pokut za 13 000 korun.

„V porovnání s minulými roky patří dnes výrobník ledu ke standardnímu vybavení provozovny. Překročení mikrobiologických ukazatelů může být příčinou střevních potíží, bolestí břicha, průjmů, zvýšené teploty či zvracení. Potíže většinou vymizí do dalšího dne, ale mohou být nepříjemné,“ uvedla Alena Patková pověřená řízením krajského odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání.

Podle zjištění hygieniků provozovny přistupují k čištění výrobníků ledu rozdílně, někde se tomu obsluha věnuje jednou denně, jinde třeba jen jednou za dva týdny. „Profesionální čištění specializovanou firmou bývá na provozovny objednáváno jedenkrát měsíčně, častěji však v delších intervalech. Z hlediska správné hygienické praxe považujeme četnost čištění jednou za týden za hraniční a delší nelze doporučit, protože se ve vlhkých podmínkách velmi dobře daří bakteriím a plísním. Taktéž profesionální vyčištění s rozebraným výrobníkem nelze opomenout, protože ložiska plísní a kolonie bakterií mohou být přítomny i v částech, kam se při běžném úklidu člověk nedostane a z takových míst se pak šíří nežádoucí organismy dále po výrobníku," dodala Patková.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, potraviny, restaurace, Liberecký kraj, hygiena, kontrola, jídlo, plíseň, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna Baaderová

Dobrý den, pane Menoušku. Z komentáře paní Patkové vyplývá spíše to, že nejzazší doba příštího čištění je jeden týden (toho běžného), které je pak vhodné doplnit profesionálním čištěním - interval paní blíže nespecifikuje, jen se píše o tom, že provozovny je objednávají jednou měsíčně nebo i s delším odstupem.

Úterý, 26. července 2022, 15:07Odpovědět

Josef Franz Menoušek

Alena Patková nežije v reálném světě, čištění výrobníku firmou každý týden ? A nebo mají v rodině odborného čističe . . .

Úterý, 26. července 2022, 12:10Odpovědět

Hygienici kontrolovali stravovací zařízení v kraji. Uzavřeli provozovnu na Liberecku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.