Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Česka dorazilo 1400 vakcín proti opičím neštovicím

Do Česka v úterý dorazilo 1 400 dávek vakcíny proti opičím neštovicím. Jsou uskladněné ve Fakultní nemocnici Bulovka v Praze. Celkem by Česká republika měla dostat 2 800 dávek, s plošným očkováním se ale nepočítá.

Vakcíny jsou pro blízké kontakty nakažených nebo zdravotníky

Vakcíny země dostala darem od Evropské komise, která očkovací látku nakoupila ze svého rozpočtu a rozděluje ji mezi členské země Evropské unie.

„Vakcíny už máme ve skladu," řekl po jedenácté hodině mluvčí nemocnice Filip Řepa. Očkovací látky jsou podle něj uloženy v mrazicím zařízení v nemocniční lékárně. Podle ministerstva zdravotnictví České republiky dostala očkovací látky jako jedna z prvních v Evropské unii. Kdy dorazí zbývající část vakcín, ministerstvo neuvedlo.

Česko nepočítá s plošným očkováním proti opičím neštovicím. Vakcíny budou podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba určeny především dospělým lidem, u jejichž blízké osoby se nákaza potvrdí nebo na ni bude podezření. „Dále je možné vakcinovat i vybraný zdravotnický personál, který vědomě pracuje s orthopoxviry nebo ošetřuje pacienty s potvrzením onemocněním," uvedl Jakob. Mezi orthopoxviry patří právě původce opičích neštovic, ale také virus pravých neštovic.

V Evropě je vysoké riziko nákazy

V České republice se podle dostupných informací hygieniků dosud potvrdilo 16 případů opičích neštovic, poslední dva přibyly minulý týden. Většina nakažených byla v hlavním městě a jeden případ evidovali hygienici v Ústeckém kraji.

Světová zdravotnická organizace minulý týden vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, vysoké riziko je podle ní v Evropě. Podle médií ale nemá tento krok přímé praktické důsledky, protože o případných opatřeních rozhodují jednotlivé země.

V Evropě se opičí neštovice, které byly poprvé zaznamenány v Konžské demokratické republice v 70. letech minulého století a donedávna se vyskytovaly hlavně v částech střední a západní Afriky, začaly šířit letos na jaře, první případy byly zaznamenány v Británii, Portugalsku či Španělsku. Většina nákaz se projevuje vyrážkou, kterou provázejí horečka, únava, bolesti svalů, zvracení, průjem, zimnice, bolest v krku nebo bolest hlavy.

EU schválila objednávku zhruba 110 tisíc dávek vakcíny od společnosti Bavarian Nordic v červnu, před týdnem Evropská komise uvedla, že nakoupila dalších zhruba 54 000 dávek. Vedle 27 členských států EU mají nárok na zakoupené vakcíny také Norsko a Island. Přednostně je dostávají země, kde je nejvyšší výskyt nákazy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nigeria Centre for Disease Control

Štítky očkování, opičí neštovice, nemoc, zdraví, Evropská unie, Česko, vakcína, Nemocnice Na Bulovce, infekční onemocnění, Praha, Evropská komise, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka dorazilo 1400 vakcín proti opičím neštovicím  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.