Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letní kontroly stánků s občerstvením a zmrzlinou. Hygienici rozdali deset pokut

Během léta se hygienici zaměřují na kontroly stánků s občerstvením a se zmrzlinou. Tentokrát jich zkontrolovali dvaaosmdesát, v deseti případech pak našli nějaký problém a provozovateli udělili pokutu.

V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny provedli 14 kontrol a odebrali sedm vzorků, z nichž dva nevyhověly požadavkům legislativy. „Laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní a osobní hygieny tzn. zejména o nedostatečnou očistu zmrzlinového stroje, pracovních ploch, provozního náčiní nebo nedostatečné mytí rukou zaměstnanců,“ upřesnila mluvčí KHS Liberec Zuzana Balašová.

V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví konzumentů. Hygienici tak nakonec udělili dvě pokuty za celkem třináct tisíc korun a s jedním vedou správní řízení.

Při nesprávné manipulaci či přípravě potravin přitom vznikají alimentární onemocnění, která se přenášejí potravinami. Jejich zvýšený výskyt hygienici evidují právě v letních měsících, kdy se bakterie v důsledku tepla množí intenzivně a rychleji tak vznikne v potravině množství, které je schopné vyvolat onemocnění u člověka, nejčastěji salmonelózu či kampylobakteriózu.

„To je důvod, proč tyto kontroly každý rok provádíme. V provozovnách typu stánek bývá nejčastěji problém se zásobováním pitnou vodou a v množství pracovních ploch vzhledem k nabízenému sortimentu. Při nedostatečném vybavení stánku dochází ke křížení činností a tím k možnosti kontaminace potravin,“ řekla Alena Patková, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Stánků s občerstvením hygienici zkontrolovali celkem 68. V osmi případech pak kvůli nedostatkům uložili pokuty za osmnáct tisíc korun a s dalšími třemi bylo zahájeno správní řízení.

Nejčastěji šlo o nedodržování hygieny, absenci umyvadla na mytí rukou nebo nedostatečné zásobování stánku pitnou vodou. „V souvislosti s konzumací občerstvení v rekreačních oblastech v letošní letní sezóně nebyl v Libereckém kraji zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního onemocnění. Rovněž pokud jde o onemocnění salmonelózou či kampylobakteriózou nešetřila KHS LK v letošním roce dosud žádnou epidemii,“ doplnila Patková.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky hygiena, khs liberec, zmrzlina, občerstvení, jídlo, nemoc, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kontroly stánků s občerstvením a zmrzlinou. Hygienici rozdali deset pokut  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.