Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Případů koronaviru v Libereckém kraji v posledních týdnech přibývá. Nakažení nemohou jít volit

Případů koronaviru v Libereckém kraji v posledních týdnech pozvolna přibývá. Za předchozích sedm dnů přibylo 617 nových případů koronaviru. Je to asi o desetinu víc než před týdnem, o polovinu víc než před měsícem a nejvíc od poloviny dubna. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

I přes nárůst jsou počty nově nakažených ve srovnání se začátkem letošního roku zatím nízké, tehdy týdenní přírůstky byly v tisících. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100 000 obyvatel, je v kraji 139. Maximem bylo 2 323 ze začátku února.

Sociální ústavy ani zdravotnická zařízení zatím plošně zákazy návštěv nevyhlásily. Od návštěvníků ale chtějí, aby měli zakrytá ústa a nos respirátorem. Někdo je to nařízeno, jako třeba v liberecké či českolipské nemocnici nebo v domově pro seniory v Semilech. Jinde to jen doporučují, například v jilemnické nemocnici nebo v českodubském domově důchodců.

Nemocní s covidem, kteří jsou kvůli tomu v izolaci, nemohou hlasovat v komunálních a senátních volbách. V celé zemi se to týká zhruba 10 000 lidí, v Libereckém kraji je takových lidí několik set.

Zájem o očkování v Libereckém kraji není velký, za poslední týden ho podstoupilo 2 011 lidí. Mezi nimi převažovali zájemci o druhou posilující dávku, dostalo ji 1 711 lidí. Celkem je po čtvrtém očkování v kraji 8 960 lidí, což jsou asi dvě procenta obyvatel kraje. Kvůli nízkému zájmu o očkování už českolipské nemocnice omezila provoz svého očkovací centra. Původně ho chtěla mít otevřené každý úterý, nově bude termíny vyhlašovat nepravidelně. Nejbližší je 4. října.

Od začátku září v kraji v souvislosti s koronavirem zemřeli čtyři lidé, za celý srpen jich bylo osm. Od prvního zjištěného případu v březnu 2020 ministerstvo zdravotnictví v kraji eviduje 1 591 úmrtí, jež spojuje s koronavirem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, nemocnice, očkování, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů koronaviru v Libereckém kraji v posledních týdnech přibývá. Nakažení nemohou jít volit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.