Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hospitalizovaných s covidem přibývá. Liberecká nemocnice začala s přípravou přeměny některých oddělení

V Libereckém kraji přibývá hospitalizovaných s covidem. Krajská nemocnice v Liberci i proto začala s přípravou přeměny některých oddělení na péči o ně. V nemocnici už jsou také na oddělení následné péče zakázány návštěvy, na ostatní oddělení musí mít návštěvy zakryté dýchací cesty.

„Hospitalizovaných covid pozitivních máme nyní 69. To nás v zásadě vede k nutnosti začít připravovat reprofilizaci některých oddělení," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Infekční oddělení nemocnice má 24 lůžek, další pacienti s covidem jsou umístění na jiných oddělení. „Ne u všech je primární diagnóza covid," dodal Řičář.

Krajská nemocnice Liberec až do odvolání v tomto týdnu vyhlásila zákaz návštěv pro oddělení následné péče. Na jiná oddělení pak musí mít návštěvníci zakryté dýchací cesty. Zákaz návštěv skoro pro všechna svá oddělení přijala městská nemocnice v sousedním Jablonci. „V posledních dnech stoupají počty covid pozitivních pacientů hospitalizovaných v naší nemocnici. Považujeme za nutné na tuto situaci reagovat, abychom chránili nejen pacienty, ale především naše zaměstnance," uvedla mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková. Zákaz návštěv se v jablonecké nemocnici nevztahuje na dětské oddělení, otce u porodu a návštěvy u pacientů v terminálním stadiu. Z dalších páteřních nemocnic v Libereckém kraji platí zákaz návštěv také v Jilemnici u pacientů s covidem, kteří jsou na interním oddělení.

Případů koronaviru v Libereckém kraji v posledních týdnech pozvolna přibývá. Výjimkou byl sice tento týden, to je ale dané tím, že ve středu byl státní svátek a ve dnech volna se výrazně méně testuje. Za předchozích sedm dnů tak přibylo v kraji 604 laboratorně potvrzených případů koronaviru, o týden dříve jich 616. Nakažených i tak nyní přibylo skoro třináctkrát více než ve stejném období loňského roku. Tehdy mezi 23. až 29. zářím bylo laboratorně potvrzeno 47 nových případů.

Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, jen v kraji aktuálně 137. Před týdnem bylo na hodnotě 139. Za dva a půl rok trvání epidemie koronaviru bylo incidenční číslo maximálně na hodnotě 2323, což bylo na začátku letošního února.

Od prvního zjištěného případu v březnu 2020 ministerstvo zdravotnictví v kraji eviduje 1597 úmrtí, jež spojuje s koronavirem. Za posledních sedm dnů bylo takových úmrtí pět, o týden dříve čtyři.

Nadále nízký zájem je v Libereckém kraji o očkování proti koronaviru, za poslední týden ho podstoupilo 1208 lidí, o týden dříve jich bylo 2011. Na očkování chodí hlavně zájemci o druhou posilující dávku, za předchozích sedm dnů ji dostalo 1067 lidí. Celkem je po čtvrtém očkování v kraji 10 060 lidí, což jsou asi dvě procenta obyvatel kraje.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký kraj, nemocnice, liberec, pacienti, COVID-19, návštěva, Krajská nemocnice Liberec, pandemie covidu-19, Jana Janěková, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospitalizovaných s covidem přibývá. Liberecká nemocnice začala s přípravou přeměny některých oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.