Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet respiračních onemocnění v Libereckém kraji roste. Hygienici doporučují očkování

Nemocných s akutním respiračním onemocněním v Libereckém kraji rychle přibývá. Nyní se blíží k číslu 1500 nemocných na sto tisíc obyvatel, což je nad celostátním průměrem. Hygienici proto doporučují očkovat se proti chřipce, která se nejvíc objevuje kolem Vánoc.

„Jako každým rokem dochází v průběhu podzimu k postupnému a očekávanému nárůstu nemocnosti akutními respiračními infekcemi způsobenému cirkulací sezonních respiračních virů,“ říká v tiskové zprávě mluvčí libereckých hygieniků Zuzana Balašová.

Podle ní nyní vrcholí období, kdy je nejlepší se očkovat proti chřipce. „Očkování proti sezónní chřipce je stále nejlepší a nejlevnější způsob, jak snižovat nemocnost a úmrtnost a současně nejefektivnější způsob, jak omezovat šíření chřipky na další vnímavé osoby. Čím více osob je očkováno, tím méně se onemocnění v populaci šíří,“ vysvětluje mluvčí.

Protilátky se po očkování tvoří přibližně 14 dní a chřipky s nejvíc začínají objevovat kolem Vánoc. Právě proto je podle hygieniků dobré se nyní očkovat. Vakcína na chřipku se každý rok připravuje nová, protože i chřipkový vir se vyvíjí. „V porovnání s minulým rokem se mění dva ze čtyř kmenů, které vakcína proti chřipce obsahuje, aktualizace se týká viru chřipky typu A/H3N2 a viru chřipky typu B/Victoria,“ dodala Balašová.

Podle hygieniků je také v sezoně respiračních onemocnění dobré upravit chování a zakrývat si ústa a nos při kašlání či kýchání a často si mýt ruce. „Přísná protiepidemická opatření, zejména používání roušek a respirátorů, během pandemie covid-19 snížila cirkulaci jiných respiračních virů a nemocnost akutními respiračními infekcemi zůstala po většinu loňské chřipkové sezóny na neepidemické úrovni,“ uvádí ředitelka liberecké krajské hygieny Jana Loosová.

Letošní situace ale podle ní bude zcela určitě jiná. „Již nyní dochází k rychlejšímu nárůstu počtu nemocných. Doporučujeme proto využít možnosti očkování proti chřipce a současně dodržovat nefarmakologická protiepidemická opatření, kam patří zejména efektivní větrání uzavřených prostor, mytí a dezinfekce rukou a užívání ochrany dýchacích cest,“ dodává s tím, že lidé s příznaky by měli zůstávat doma a vyléčit se.

V Libereckém kraji hygienici nyní evidují 1481 nemocných na 100 tisíc obyvatel, nemocnost v celé ČR je 1269 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost v rámci Libereckého kraje je srovnatelně na úrovni kolem 1500 na 100 tisíc obyvatel v okresech Liberec a Česká Lípa. V okresech Semily a Jablonec nad Nisou je nemocnost také srovnatelná na úrovni kolem 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nemoc, chřipka, liberec, hygiena, nachlazení, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet respiračních onemocnění v Libereckém kraji roste. Hygienici doporučují očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.