Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pro liberecké hygieniky covid neskončil, vrátili se už ale i k běžné činnosti

Pro hygieniky v Libereckém kraji pandemie koronaviru uzavřenou kapitolou stále není. Dopady z enormní zátěže pociťují někteří hygienici dodnes, zároveň se ale již vrátili k běžné činnosti v oblasti ochrany veřejného zdraví.

Pandemie koronaviru práci hygieniků podstatně ovlivňuje od března 2020 a stále nejde o uzavřenou záležitost. „Pandemie covid-19 neskončila, i nadále je předmětem naší činnosti. K tomu se od letošního podzimu přidává rychlý nárůst respiračních onemocnění, se kterým jsme se díky dodržování mimořádných opatření v rámci řešení pandemie nepotýkali," uvedla krajská ředitelka hygieniků Jana Loosová.

Dopady enormní zátěže kvůli pandemii podle ní někteří pracovníci hygieny pociťují dodnes. „V tomto směru proběhlo setkání s odborníkem v této oblasti s cílem probrat tíživé situace, konfliktní situace při řešení pandemie, naformulování směřování krizové komunikace včetně technik aktivního naslouchání," uvedla Loosová. Pandemie podle ní vyvolala i menší personální obměnu v jednotlivých týmech. „A tudíž nutnost se věnovat vzdělávání nových kolegů," dodala.

Pandemie podle ní ale také přinesla mnoho poznatků, které se snažili promítnout do krizového řízení. „Za vypíchnutí stojí nutnost nastavení personálních kapacit pro dlouhodobou zátěž trvající sedm dní v týdnu a řízení komunikace se všemi účastníky s přizpůsobením na požadavky cílové skupiny," řekla Loosová. Na toto téma hygienici ve spolupráci s libereckou univerzitou vydali letos i publikaci.

Díky tomu, že se hygienici nemusejí věnovat trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem, se ale už mohli vrátit k běžné činnosti v oblasti ochrany veřejného zdraví. Prodleva je podle Loosové znát. „Během práce v terénu jsme zaznamenali mnoho změn. Noví provozovatelé nemají úplně zažité postupy vedoucí k minimalizaci zdravotních rizik, což klade zvýšené nároky na edukaci z naší strany, a to jak v rámci procesu zřizování provozoven, tak pak při nastavení provozu," dodala ředitelka krajské hygieny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, hygiena, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro liberecké hygieniky covid neskončil, vrátili se už ale i k běžné činnosti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.