Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Turnov usiluje o dostavbu nemocnice, chce řešit nedostatek místa pro ARO i urgentní příjem

Město Turnov chce oprášit projekt na dostavbu zdejší nemocnice a v co nejbližším horizontu zahájit budování vestavba mezi pavilony TA a TB, která by řešila potřeby urgentního příjmu, ARO, IBD centra a ordinací. Téma zástupci města otevřeli na setkání s Radou Libereckého kraje, neboť kraj je majoritním akcionářem nemocnice a město Turnov druhým největším akcionářem Krajské nemocnice Liberec (KNL), pod kterou patří i zmiňovaná nemocnice v Turnově.

„Turnov už od roku 2016 Turnov usiluje o dostavbu zdejší nemocnice. Jde především v prvním sledu o vyřešení nevyhovujících prostor oddělení ARO a dospávacích pokojů, vyřešení urgentního příjmu, rozšíření prostor pro IBD centrum, prostory ambulancí. Tyto prostory nemocnice nevyhnutelně potřebuje, aby mohla být zajištěna stávající kapacita operačních sálů, funkčnost oddělení interny a dalších služeb spojených s primární akutní péčí o pacienty. Potřebnost vestavby, která by toto řešila se ukázal v roce 2022 při havárii operačních sálů v Liberci,“ popsal starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Navíc projekt už má i stavební povolení a stačí tak jen vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby.

„Jsme si vědomi toho, že je prioritou zahájení stavby Centra urgentní medicíny (CUM) v Liberci. Turnov se již od roku 2014, kdy se stal akcionářem KNL snaží Turnov aktivně vystupovat a spolupracovat na přípravě Modernizace KNL, tedy výstavbě Centra urgentní medicíny,“ poznamenal starosta. A připomněl, že na tuto stavbu ze svého rozpočtu poskytuje již od roku 2016 Turnov částku 7,29 milionů korun ročně. „Výstavba centra je těsně před svým zahájením. Turnov rovněž spolupracoval s Libereckým krajem na vstupu frýdlantské nemocnice patřící do KNL a tak nyní chce upřít síly do Turnova,“ objasnil Hocke.

Vizí Turnova je v nejbližším horizontu uzavřít dohodu mezi akcionáři KNL a vedení nemocnice o financování vestavby TA a TB v Turnovské nemocnici se záměrem zahájení stavby na konci roku 2023 nebo 2024. Město je ochotno se finančně spolupodílet na této stavbě, v obdobné výší příspěvku, kterým se má do roku 2024 podílet na stavbě CUM v Liberci.

Podle radního Libereckého kraje pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) jde zejména o rozhodnutí vedení krajské nemocnice, kdy by se případně mohlo se stavbou v Turnově počítat. „Dohodnout se musí na harmonogramu výstavby v Turnově vedení města s nemocnicí. Kraj toho v tomto směru příliš udělat nemůže,“ řekl Richter.  

Konkrétnější k možnému termínu výstavby není ani krajská nemocnice. „Všechno závisí na financích. Nyní je jasnou prioritou stavba Centra urgentní medicíny,“ uvedl mluvčí KNL Václav Řičář.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Turnov

Štítky Turnov, nemocnice, KNL, dostavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov usiluje o dostavbu nemocnice, chce řešit nedostatek místa pro ARO i urgentní příjem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.